С учудване прочетох в медиите, че Свилен Спасов е “доайен

...
С учудване прочетох в медиите, че Свилен Спасов е “доайен
Коментари Харесай

За фестивала Любовта е лудост /Отворено писмо/

С удивление прочетох в медиите, че Свилен Спасов е “доайен и основател ” на “Любовта е полуда ”, Фестивалът, който екипът на Фестивалния комплекс и аз стартирахме в далечната 1993 година

Справка в патентното ведомство, демонстрира чие име стои под първата регистрация на марката оттогава. Не е нито това на Грозев, нито пък най-малкото на новопоявилият се доайен Спасов. Стои името на Илия Раев. A Сашо Грозев, който тогава не беше към момента професор, персонално го поканих против хонорар за живописен шеф на Фестивала. На каквато платена позиция е до момента. Изборът беше сред него, Владо Игнатовски, Божидар Манов, Вера Николова, Калинка Стойновска и други водещи имена в кинокритиката. Сега, обаче очевидно това е комфортно да се не помни.

Но аз няма по какъв начин да не помни, а още съм жив и здрав, с цел да оставя някой по този начин да се подиграва с историята на Варна, хората на Варна и художествено - креативната интелигенция на града, както и в частност с това, което аз съм основал. Няма да не помни и разногласието за името на Фестивала, със Жанина Драгостинова, очевидно подбуден от други персонални взаимоотношения сред нея и Грозев.

А каква беше ролята на Свилен Спасов?

Като ръководител на Управителният съвет на клуб “Отворено общество ”, от името на сдружението подари 500 лева на Фестивала в първата година. И с това се изчерпва. Решението за дарението беше на Управителният съвет на “Отворено Общество ”, чийто член бях и аз, тъй че, и всички тези хора биха могли по същата логичност да бъдат наречени доайени. Но не е ли най-голямата добродетел на спомоществувателството да не се изтъкваш с него? Светла му памет на Стоян Николов, само че той беше доста по-активен от самопровъзгласилият се Спасов през годините за одобряването на фестивала.

Сегашното управление на ФКЦ наследи един интернационален работещ и влиятелен фестивал, през 2011, когато аз бях уволнен по телефона от през днешния ден за на следващия ден в деня след приключването на 18тото издание на “Любовта е полуда ”. Но тогава Сашо Грозев остана. А моето име във Фестивалния комплекс беше неразрешено.

МФФ “Любовта е полуда ” е регистриран от мен на името на Фестивалния комплекс, вместо на мое, тъй като това е моралният ми компас и ценностната ми система. Но пък оня ден, диплом се присъди на Свилен Спасов “За силата и постоянството с която поддържа фестивала ”…..един от доайените, основали фестивала ”……?Подигравка!

Енергията и постоянството се появиха у Спасов на последните две кръгли издания - 25тото и на 30то на фестивала. За да излезе на сцена, да раздава награди (като кой?) и да се окичи с лаври за непознат труд и за резултат към който няма никаква съпричастност в годините.

Освен въпросното подаяние от името на “Отворено общество ”, през 1993г, ролята на Свилен Спасов за “Любовта е полуда ” е била само да е поканен като посетител на фестивала. Да е взел участие в основаването му е най-нахалната неистина, която съм чувал през живота си.

Преди 5 години, Свилен Спасов ме предложения на диалог с цел да ми предложи да бъда награден на “Любовта е полуда ” по случай 25тата му годишнина. Още тогава се учудих, какво общо има той с фестивала. Решил да развиел теорията, че надали не взел участие в основаването на концепцията и подбора на Грозев, с цел да има мотив да се появи на сцената. И двете изказвания са безусловно погрешни. Тогава тази имитация за пръв път видя бял свят - https://bnr.bg/…/25-godini-lubov-ludost-i-kino-vav-varna ), в нелепата публикация изявление с Грозев, в която който твърди че “През 1992 година се ражда концепцията за този кино конгрес. На една инцидентна среща на проф. Грозев със Свилен Спасов, представител на " Отворено общество " във Варна в ресторант “България ”. "

Какво общо има Отворено Общество към фестивала? 500 лева И до такава степен. Или може би Свилен Спасов е чул, когато споделям концепцията си и това го прави суъчредител? Наглост!

Истината е, че концепцията за Фестивала се роди още през 1990г., когaто заради промяната на режима, фестивалът на българския филм “Златната роза ", фиктивен и иницииран във Варна през 1961г., беше извършен в София поради липса на финанси. Поради същата причина и останалите интернационалните кино фестивали - на късометражното кино, на анимационният филм, както и Червенокръсткия не се организираха във Варна или въобще прекъснаха. От 1990 година нямаше повече никакви фестивали във Варна. И аз като шеф на Фестивалният и конгресен център дружно с екипа, взехме решение да създадем личен подобен. Защото и варненската аудитория и кинообществото заслужаваше и имаше потребност от конгрес на киното във Варна.

След провеждането на “Златна Роза ” в София вместо във Варна, от 1990 година разговорях с съвсем всички водещи киноведи и дейци на филмовото изкуство, както и с управлението на НДК в София за основаване на нов кино интернационален фестивал във Варна, в особено простоения за тази цел фестивален комплекс, който те към този момент добре познаваха. По предложение на Жанина Драгостинова обсъдихме и името “Любовта е полуда ”, отдаден на първия български игрален филм от 1917 година

Свилен Спасов го нямаше на никое място “по трасето ” на основаването на концепцията за фествала по това време. С Александър Грозев може и инцидентно да са се срещнали години по-късно и да са си говорили за фестивала, на чаша бира, само че тогава доста хора си приказваха на тази тематика, а решението за провеждането му беше към този момент факт. Нито единият, нито другият са основали концепцията, или са имали силата на институцията с цел да я осъществят. Дори и да сме разговаряли на тази тематика преди 30 години, изказванието, че Свилен Спасов е създавал нещо за “Любовта е полуда ” тогава са чисти измислици.

Ако събера всички, с които сме обсъждали преди повече от 30 години основаването на МФФ “Любовта е людост ”, или които са помагали със средства или организационно за провеждането му, изключително в най-трудните години първоначално, то Зала 1 на Фестивалният комплекс ще е тясна.

Не е почтено по отношение на всички тези хора и наши съграждани от Варна, една такава самозванщина да се насърчава за замяна на историята на едно от значимите културни събития в името на персоналната полза на Свилен Спасов. И колкото и да се старят да изрежат фрагментите с мен във всичките реклами, фотоси и клипове от сегашните издания, един цялостен град и една цяла колегия помни кой е основал МФФ “Любовта е полуда ” и кой го е наложил през първите му 18 години битие. Явно великите “ново-учредители ” дотам се тормозят да не излезе нескрито същинската история, че даже и не ме поканиха на Фестивала.

Съжалявам, че една подвеждаща информция, за ролята на Свилен Спасов за основаването на Фестивала “Любовта е полуда ”, която като всяка неистина повторена няколко пъти, добива възприемственост. Когато оставим една несправедливост да спечелва се лишаваме от достолепието си. Надявам се това да бъде поправено. В името на истината и достойнството на хората, които са действителните доайени и основатели на този фестивал.

Пожелавам на добър час на МФФ “Любовта е полуда ” и дано да ни радва още дълги години!

Надявам се това обръщение да стигне до публиката на фестивала при закриването му.

С почитание,

Илия Раев

Създател на МФФ “Любовта е полуда ”

01.09.2022

Гр. Варна

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР