С цифровото евро, точно както и с физическите банкноти, ще

...
С цифровото евро, точно както и с физическите банкноти, ще
Коментари Харесай

Близо или далеч е цифровото евро?

С цифровото евро, тъкмо както и с физическите банкноти, ще може да се заплаща незабавно през смарт телефон, но без нуждата от банкова сметка. Брюксел обещава пълна отбрана на персоналните данни. Според предложенията на Еврокомисията хората ще могат да разполагат с до 3000 евро в дигитален портфейл, който да може да се употребява даже и без съществуване на интернет връзка. Заместник-председателят на Европейската комисия с сектор стопанска система Валдис Домбровскис споделя:  " Цифровото евро ще бъде положително и разумно допълнение към парите в брой, само че няма да ги замести. Наличието на цифрово евро на приложение в смратфон или на друго мобилно устройство ще бъде същото като да имате банкноти и монети в джоба. Ще плащате също толкоз елементарно, даже без нужда от връзка с интернет. Стойността на цифровото евро в портфейла ще бъде до избран таван, с цел да се опази финансовата непоклатимост и да се избегне забележителен отлив на депозити от банките. Желаещите да заплащат над този таван ще би трябвало да свържат цифровия си портфейл с банковата си сметка. "

От Китай до Съединени американски щати, от Ямайка до Япония и Индия, десетки централни банки по света изследват опцията за цифрови валути или пък към този момент са ги въвели. Сред позитивните страни на концепцията за цифрово евро е ще бъде създадена конкуренция на частните и нормално не-европейски играчи в сферата, като да вземем за пример американските колоси " Виза " и " Мастъркард ", които преобладават пазара на разплащане с карти.

" В момента две трети от цифровите плащани в Евросъюза се обработват от броящи се на пръсти световни оператори. Въвеждането на цифровото евро ще промени това. То ще разреши на европейски играчи да вземат участие на пазар, който сега е доминиран от непознати компании ", акцентира Домбровскис. По-голямата част от търговците, като се изключи доста дребните, ще би трябвало да одобряват цифровото евро като метод за разплащане наедно с обичайна валута.

Европейският комисар по финансовите услуги Майред Макгинес акцентира, че няма да бъде реализиран надзор върху това по какъв начин хората могат да харчат цифровата валута, както и че тя няма да бъде употребена за следене:  " Основните услуги за цифровото евро ще бъдат безвъзмездни, като да вземем за пример откриването или закриването на сметка. Цифровото евро ще бъде елементарно за употреба за хора с увреждания, възрастни или хора със слаби цифрови умения. Цифровото евро ще бъде разпределяно главно от частни снабдители на платежни услуги. Те ще имат правото да постановат такси, само че за тях ще има предел, с цел да няма надценка. По въпроса със сигурността желая да кажа ясно, че това не е план в жанр " Големият брат ". За онлайн разплащания с цифровото евро ще важат същите правила, както и при в този момент съществуващите цифрови разплащания, а за заплащанията офлайн критериите ще бъдат даже по-високи, сходни на тегленето на пари в брой от банкомат. "

Цифровото евро ще е устойчиво, увери еврокомисарят по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони и добави:  " Парите в брой ще продължат да съществуват. Дори в бъдеще Европейската централна банка да емитира цифрово евро, всеки, който желае, ще може да тегли и заплаща в брой. Това е значимо изключително за уязвими групи, като възрастните хора, които разчитат повече на пари в брой. "

Готови ли са обаче европейците да припознаят новата цифрова версия на еврото? Разнопосочни са мненията в българското общество за приемането на обичайна му форма, само че въпреки всичко разговарях за концепцията с няколко софиянци:

" Чух за цифровото евро, раздвоена съм. На хартия концепцията звучи добре, само че дали технологията ще оправдае упованията - за това към този момент не съм сигурна. Интересно е и какви ще са таксите за тази услуга - по-високи или по-ниски. Има доста въпроси. "

" Мисля, че никоя концепция не трябва да се отхвърля без да се организира необятен спор по тематиката. Не мога да отговоря дали съм " за " или " срещу ", би трябвало да прочета повече по тематиката. "

Експертното мнение е на икономиста Румен Гълъбинов, какво демонстрират наблюденията му - на какъв стадий в Европейски Съюз е законодателството и цялостният развой по въвеждане на цифровото евро? В обозрим небосвод ли ще стане то факт?

" Европейската централна банка много е напреднала в процеса за въвеждане на цифровото евро. Очаква се утвърждението на Европейския парламент и на , с цел да може това действително да стане факт. Очакванията са евентуално до края на тази година или от началото на идната цифровото евро да може да бъде към този момент употребявано. То е едно естествено продължение на електронните разплащания и електронните пари, както ги назоваваме към днешно време. Само че се прибавя използването напълно на блокчейн технология. "

По какво цифровото евро ще се разграничава от криптовалутите?

" Дигиталното евро ще наподобява доста на криптовалута, като, несъмнено, администрирането е от страна на Европейската централна банка. Има явен индивид, който централизирано ще прави регулацията, надзора и администрирането на цифровото евро. "

Какви улеснения се чака да донесе и кои са провокациите, свързани с него?

" Блокчейн технологията дава благоприятни условия за по-добро криптиране на тези транзакции, техният запис, тъй че постоянно да има диря, което значи, че вероятно ще намалее и опцията за злоупотреби, тоест дигиталното евро да е по-сигурно като средство за разплащане. Където и да върви човек в Европа ще може да се разплаща без даже да има пари в брой, в наличност. Гаранция за цифровото евро, за всички консуматори, които ще бъдем, е това, че има въпреки всичко централизирано ръководство, контролиране и администриране на този развой от Европейската централна банка. Не по този начин стои въпросът с другите криптовалути. Дори и биткойнът е много децентрализиран, много самостоятелен, което основава прочут риск. "

Резонен е въпросът кой какво ще разплаща с цифрово евро и по какъв начин някой управлява това да се случва единствено с положителни цели и не във щета на всеобщия консуматор, по тази причина е значима регулацията и въвеждането да стане последователно, споделя още икономистът Румен Гълъбинов.

Много хора са скептични дали ще бъде обезпечена съответна и 100-процентна отбрана на данните им, конспираторите виждат в концепцията проект за унищожаване на физическите пари - основателни ли са сходни терзания?

" При представянето на плана на всички места се написа и се приказва за това, че задачата не е да бъдат отстранени физическите пари, т.е. да могат да съществуват паралелно и да продължат да съществуват както парите в брой, по този начин и цифровите пари. Но да, в някакъв миг в бъдещето, евентуално поради удобството на цифровите пари, ще намалее много оборота с парите в брой. "

С навлизането на всяка оригиналност се появява въпросът за регулациите - по какъв начин ще наподобяват те в тази ситуация с цифровото евро? И по какъв начин ще се впише то в съществуващата финансова система?

" Много значимо е какви процедури ще разгласява Европейската централна банка. Тя играе съществена роля като регулатор и надлежно законодателствата на другите страни в Европейския съюз и в Еврозоната най-много, тези 20 страни, би трябвало да преценяват по какъв метод да ги приведат в сходство с тези нови правила и процедури на Европейската централна банка, които ще касаят цифровото евро. Вероятно ще се наложи в някои страни, а може би и във всички, да се извършат законодателни промени в техните локални законодателства, тъй че да се хармонизира на всички места този развой и да може да има цялостна съгласуемост, т.е. да няма проблем с cross-border транзакциите. Догодина има избори за Европарламент и е прекомерно допустимо да се изчака да минат изборите и новия Европарламент да се занимава с този пакет. Очевидно ще има политически миг и ще има огромен спор за това нещо в Европарламента, сигурен съм "  - изяснява икономистът Румен Гълъбинов и добавя, че към този момент виртуалните пари не носят всички акредитиви на физическите - въпреки към този момент да се употребяват като платежно средство, цената им към момента се образува като пазарна стока и като такава е податлива на съществени флуктуации, което ги прави рискови за вложения.

Окончателният законопроект би трябвало да получи поддръжката на всички 27 страни членки на Европейския съюз и на Европейския парламент. Някои крайнодесни евродепутати към този момент разкритикуваха концепцията. Последната дума има обаче Европейската централна банка и в случай че тя даде утвърждението си през октомври, цифровото евро може да влезе в приложимост идните години и по този начин Европейският съюз да се приспособи в още по-голяма степен към възходящата цифровизация на стопанската система.



Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР