С цел възпитаване на колективизъм по времето на социализма се

...
С цел възпитаване на колективизъм по времето на социализма се
Коментари Харесай

Спомени от соца: Когато учениците ходеха на лагери на морето за 15-16 лева

С цел възпитаване на колективизъм по времето на социализма се проведоха летни пионерски лагери за децата - на море или на планина за две или три седмици, против алегорично възнаграждение. Учениците спяха най-често в общо помещение с учителите, хранеха се в обща трапезария и групово влизаха в морето да се къпят. Пееха песни, проведоха театрални спектакли, балове с маски, а вечер се събираха към лагерния огън.

Тогава всички деца имаха равни благоприятни условия за отмора.

Детските лагери в Народната република станаха факт след основаването на организацията “Чавдарче” и Димитровската пионерска организация “Септемврийче”.

За летните лагери се мислеше толкоз съществено, колкото сериозна бе и мисълта на държавното управление във връзка с националната сигурност.

В Народната република от генералния секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия до най-дребния партиен секретар и началник на Трудово-кооперативно земеделско стопанство – всички имаха отговорност да подсигуряват на подрастващото потомство дълги ваканции, с цел да не стоят децата в градовете и да бездействат по улиците. Да се закаляват, да плуват, да дишат чист въздух, да опознаят родината, да обикнат природата, с цел да се грижат за нея, да се поддържа груповия дух.

Морето и планината бяха налични за всички.

Пионерските лагери позволяваха на родителите да вземат малко въздух от ежедневните грижи за децата, а след края на лагера цялото семейство заминаваше дружно на море или планина.

Стойността на 15-дневен детски лагер бе алегорична – към 15-16 лв.. Останалото го поемаше страната. Нямаше семейство, което да не може да си разреши да изпрати детето си, там то имаше обезпечено спане, храна - заран, обед, вечер и две междинни закуски. Имаше и избавител, доктор.

Развиваше се и дейна културно-масова активност. Отрядните и дружинните ръководители пишеха сюжета и режисираха. Организираха се вечери като „ България търси гений “, само че в пионерски вид. Много днешни родители си спомнят за това време с огромна носталгия.

Имаше и интернационалните пионерски лагери като „ Георги Димитров” в Кранево, национални лагери в Обзор и Равда, а за младите комсомолци бе основан Международен юношески център край Приморско.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР