С труд и упоритост, а понякога и с цената на

...
С труд и упоритост, а понякога и с цената на
Коментари Харесай

Жени, променили света

С труд и непримиримост, а от време на време и с цената на живота дамите унищожават стандартите в модата и спорта, движат напред науката, борят се за правдата и умират за концепциите си. Светът щеше да е тотално друг без новаторските хрумвания на представителките на нежната половина на човечеството. А някои от тях са същински митове, които потвърждават с делата и постъпките си, че дамите (дори и русокосите) в действителност не са по-слаб пол, за какъвто се пробват да ги показват.

При споменаването на дамите, трансформирали живота на планетата ни към по-добро (във всяко отношение), няма да е почтено преди всичко да не се уточни името на

Клара Цеткин

На популярната революционерка изискуем честването на 8 март. Международният женски ден под една или друга форма се отбелязва към този момент над 100 години точно с помощта на известната немска социалдемократка. Активистката на интернационалното придвижване, сплотяващо дамите по света, през целия си умишлен живот не стопира да се бори за правата им - освен за смекчаването на трудовия режим, само че и за даването на всеобщото право на глас и други обществени придобивки, наедно с мъжете. Прочела целия Гьоте и Шилер, когато е едвам 9-годишна, тя вечно остава интелектуалка до дъното на душата си. Въпреки че получава мизерно заплащане за преводи и редакторска активност, не стопира да има вяра в силата на образованието. От 1920 до 1933 година непрекъснато е избирана за народен представител в райхстага от Комунистическата партия и оглавява Международния женски секретариат на Коминтерна. Зад кулисите на ярката социална активност е лоялна спътница на съветския бунтовник бежанец Осип Цеткин (макар и да нямат формален брак) и майка на две деца.

Единствената в света жена физик, удостоена два пъти с Нобелова премия в две разнообразни научни области, е

Мария Кюри


Блестящата й кариерата е предсказана от самия Менделеев, забелязал по какъв начин младата госпожица безрезервно работи в химическата лаборатория. Но освен цялостната й отдаденост и неустрашимост в проучванията характеризират родената във Варшава пионерка в региона на радиологията като гениална. Първата жена преподавателка в Сорбоната е и примерна брачна половинка на французина Пиер Кюри, с който освен работят един до друг и вписват в таблицата с химични детайли радий и полоний, само че и след гибелта на мъжа си през 1906 година продължава общото им дело и до края на живота си (близо три десетилетия) остава вярна и пази паметта на мъжа си.

" Тя имаше голям брой любовни романи, само че нито един от тях не е завършил с нещо съществено " - тази констатация се отнася за персоналния живот на

Коко Шанел

Подобни мнения обаче по никакъв метод не могат да омаловажат и помрачат следата, която тази революционерка в стила на обличане оставя в историята на международната мода. И не иде тирада единствено за дребната черна рокля, трансформирала се в синоним на дреха от висока класа. Габриел залага най-много на грациозност, изразена в елементарност и недоизречен разкош. Философията на създателката на Chanel №5 се свежда до устрема към изчистени линии и детайлите, заимствани от мъжкия дрешник. Скандалната мадам освен издига в фетиш вталеното сако и тясната пола, само че и ги трансформира в вечен облик на съумялата жена през втората половина на ХХ век. А чантичката с дълга верижка и до през днешния ден е неизменима част от аутфита на всяка уважаваща себе си последователка на стилната диктаторка. Превръща се в образец за в действителност самостоятелна и самодостатъчна дама. Не просто не обръща внимание на хорското мнение, а живее по този начин, както счита за добре: нарушава всички правила на традиционализма във време, когато сходно държание се счита за позорно и физически неестествено.

Животът на тази жена самоуверено може да се дефинира като един от най-големите образци за това какъв брой е значимо да бъдеш добър човек.

Майка Тереза

се счита за светица приживе. Сблъсквайки се челно с искрено недоумение и извънредно неразбиране, тя продължава да обикаля домове, събира ненужни облекла и медикаменти, с цел да помогне на извънредно нуждаещите се. Хубавото е, че намира и съидейници, с които основава ордена " Мисионери на милосърдието " (1950), прочут със своята благотворителна активност измежду бедните по света. Индийската католическа монахиня от албански генезис е удостоена с Нобелова премия за мир (1979). Обявена е и за блажена от папа Йоан Павел II (2003) и за светица от папа Франциск (2016). Днес тя има почитатели в над 130 страни, а името й се трансформира в нарицателно за тези, които не могат равнодушно да подминат бедата.

Списъкът с условията към първата жена космонавт е бил толкоз обстоен, все едно се избира не участничка на значима задача оттатък рамките на планетата ни, а се търси неповторима спортистка с гении, надхвърлящи всички познати до момента, плюс ограниченията за " Мис Вселена ": тегло до 70 кг, растеж не повече от 170 см, идеално здраве, словоохотливост и така нататък Според резултатите на здравната експертиза и теоретичната подготовка

Валентина Терешкова

е на последно място измежду общо петте кандидатки, минали през финалното решето. Но се оказва, че останалите й отстъпват единствено в графата, засягаща публичната активност. В последна сметка платформата на кораба " Восток-6 " прекрачва точно 26-годишната Валя. Когато приключва междинното учебно заведение, стартира да работи във фабрика за автомобилни гуми, а по-късно учи за инженер. Занимава се с парашутизъм, има 90 скока и звание заслужил занаятчия на спорта. След сполучливия полет, траял 2 дни 22 часа 50 минути, за по-малко от 5 месеца се омъжва за космонавта Андриян Николаев, а по-късно дава живот на щерка им Елена (1964) - първото дете на родители космонавти. Учи във Военновъздушната инженерна академия " Н. Е. Жуковски " и е отличничката на випуска. Защитава докторат по инженерство, създател е на над 50 научни труда, професор. Има военно звание генерал-майор от авиацията. На 22 януари 1969 година оцелява при атентат против Леонид Брежнев, подхванат от някогашния руски офицер Виктор Илин, стрелял неправилно по колата с космонавтите. Заема редица виновни постове като народен представител във Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики и член на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз. Оглавява и Комитета на руските дами.

Мнозина са наясно с историята на Луиза Чиконе, по-известна като

Мадона

Добре е да се знае обаче, че това не е псевдоним, а първото име на звездата, постигнала забележителен триумф в над 100 страни. Продажбите на албумите й са оценени на стойност към 400 милиона $, изключвайки сингли и макси сингли (75 милиона). Тя е третото от общо осем деца в фамилията на наследник на италиански емигранти, оженил се за жена с френско-канадски корени. Израства в католическа атмосфера. Майка й умира на 33-годишна възраст от рак на гърдата, когато бъдещата певица е едвам на пет. Ходи на уроци по музика, курсове по балет, част е от мажоретния състав в гимназията и е цялостна отличничка. Приета е в Мичиганския университет, където получава стипендия поради достиженията си в танците. След като употребява тези умения в международното турне на френската диско звезда Патрик Ернандес, се насочва към правенето на музика. Сформира няколко групи, написа сама песни... В края на 70-те години каца в Ню Йорк с 35 $ в джоба. Нищо обаче не може да спре нежното миньонче по пътя към сбъдването на американската фантазия. И в действителност Мадона освен се трансформира в Кралицата на поп сцената, само че и резервира тази купа към този момент над четири десетилетия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР