С траурни церемонии в турските училища ще бъде отбелязана първата

...
С траурни церемонии в турските училища ще бъде отбелязана първата
Коментари Харесай

Едноминутно мълчание в турските училища в памет на жертвите от унищожителните земетресения

С траурни церемонии в турските учебни заведения ще бъде маркирана първата годишнина от унищожителните трусове, които поразиха Югоизточна Турция преди година, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция Нахиде Дениз.

По мотив трагичната годишнина сутринта преди започване на занятията във всички учебни заведения на територията на страната ще се състои едноминутно безмълвие за удостояване паметта на жертвите на земетресенията, уточни министърът на образованието Юсуф Текин в документално изказване, представено от ТРТ Хабер. 

“Министерството на националното обучение продължава напъните си за поддръжка на потърпевшите от “Бедствието на столетието ”, с цел да излекува раните и да компенсира загубите в областите, наранени от бедствието. Въпреки че не можем да върнем жертвите, всеки член на нашата общественост ще продължи да работи с цялостна воля и увереност за превъзмогване на компликациите, с цел да заличим колкото се може по-бързо следите от нещастието. Никога няма да забравим нашите жертви на земетресението и с едноминутно безмълвие и сведени глави в цялата стана  ще почетем паметта им ", се споделя в изказването на просветния министър.

В Хатай и Кахраманмараш, едни от най-тежко засегнатите региони, 6 февруари 2024 година ще бъде задочен ден за учениците и преподавателите.

Гробищата в град Хатай бяха покрити с националните флагове с полумесеца и звездата. С това турската страна отдава респект на жертвите-мъченици в най-тъжната годишнина на Турция.

В зимното още непросветнало утро на 6 февруари 2023 година в 04:17 часа локално време (03:17 часа българско време) мощен земен трус с епицентър град Пазарджък в Кахраманмараш с магнитуд  7,7 по Рихтер раздруса 11 окръга в Югоизточен Анадол в продължение на 40 секунди, причинявайки големи провали и жертви. 

Девет часа по-късно втори мощен трус с магнитуд 7,6 по Рихтер с епицентър Елбистан още веднъж раздруса района.

“Силата на силата от двете земетресенията се равнява на мощта на 500 атомни бомби ”, бе декларирал ръководителят на държавната Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки АФАД/ проф.д-р Орхан Татар на конференция.

Поразени бяха 11 окръга с обща територия 110 000 кв.км и население към 15 млн. души.

При разрушителните трусове на този ден преди една година починаха над 53 хиляди души, ранени бяха повече от 107 000 души, съобщи преди няколко дни турският министър на вътрешните работи Али Йерликая.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР