С този текст поставяме началото на втора авторска поредица на

...
С този текст поставяме началото на втора авторска поредица на
Коментари Харесай

Мъжко здраве с д-р Мариела Даскалова: Историята на Георги и нормозооспермия


С този текст слагаме началото на втора авторска поредност на доктор Мариела Даскалова в Puls.bg с фокус

върху мъжкото здраве.
Тази поредност

не визира единствено репродуктивните усложнения, които могат да се срещнат при мъжа. А в противен случай, както самата доктор Даскалова загатва по-долу, защото нарушаванията, свързани с репродуктивната функционалност на мъжа, насочат вниманието към възникващ здравословен проблем в мъжкото тяло, се отнася до грижите и вниманието, което представителите на мощния пол могат да окажат за поддържане на общото си здраве, тонус и младост.

Д-р Мариела Даскалова е един от дребното експерти по мъжки стерилитет и лекар-ембриолог.

Тя е от експертите, с които контактуваме непрекъснато. Освен че в уеб страницата участват обособени нейни тематики, тя и

е един от лекторите на проведения от Puls.bg Форум бременност и детско здраве, тя води специфична

авторска

поредност за ембрионалното развиване "Развитие на бебето от забременяване до раждане ".

Д-р Даскалова е приключила медицина през 1989 година Работи като основен помощник към Катедра Анатомия, хистология и ембриология на Медицински Университет - Пловдив.

Практикува

в Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов " - Пловдив.

Съучредител и медицински съветник е на съдружие "Зачатие ".

*

*

*

Историята

Георги влезе в кабинета с фразата „ Не обичам да вървя по доктори! “ Това постоянно ме разсмива. Помислих си - че то кой ли обича. А на глас споделих – ще се постарая да е бързо и безболезнено. Така „ небрежно “ си поговорихме към час и половина.

Николай и брачната половинка му бяха правили опити за зачеване 2 години. При нея нямаше открити проблеми, също както и при него. Той след дълги мотивиращи диалози си беше направил спермограма и всичко беше наред. Гордо ми сподели заключението нормозооспермия.

Какво е нормозооспермия?

Нормозооспермия (normozoospermia) е умозаключение от лабораторно проучване на еякулата, по-популярно като спермограма или спермален разбор. Това значи, че общият брой сперматозоиди в еякулата или концентрацията на сперматозоиди в мл, процентът на прогресивно преносими сперматозоиди и процентът на морфологично естествени сперматозоиди са равни или над долните референтни граници. Номенклатурните термини, както и референтните граници, са избрани от Световната здравна организация (СЗО), както и от други интернационалните организации, които работят в региона на репродуктивното здраве и са общоприети за целия свят.

Как се открива?

Спермограма се прави след спазен период на полово самоограничение сред 3 и 5 дни, т.е. последната еякулация би трябвало да е била преди не по-малко от 3 дни и не повече от 5 дни. Нормите за спермален разбор са направени за този период на полово самоограничение.

При по-дълго самоограничение се отделя малко по-голямо количество еякулат, само че сперматозоидите са с по-лоша пъргавина. При по-кратко самоограничение количеството на сперматозоидите в еякулата е по-малко. Ще получите ясни писмени и устни инструкции за метода на обособяване, запазване и превозване на еякулата.

Стандартно еякулатът се отделя посредством мастурбация в лабораторни условия. Това се прави в особено готова за задачата стая с баня и тоалетна. Необходимо е да се направи тоалет на ръцете и гениталиите, измежду което да се подсушат преди мастурбация. Не се позволява потреблението на лубриканти, вода, слюнка или други субстанции, които могат влошат качеството на тестът. Еякулатът се отделя непосредствено в безплоден резервоар, който е потвърдено нетоксичен за сперматозоидите и се обезпечава от лечебното заведение.

Трябва да сте сигурни, че тестът е цялостна. Особено значима е първата порция еякулат, в която има най-вече преносими сперматозоиди. Не се позволява събиране на тестът от кожата, външната стена на контейнера, масата и други повърхности. Ако не съумеете да отделите цялата проба в контейнера, съобщете това на личния състав в лечебното заведение, тъй като непълни проби не подлежат на разбор.

Има вид и да се употребява специфичен кондом без лубриканти и спермицидни пудри, направен от нетоксичен за сперматозоидите силиконов материал. Този консуматив и инструкции за потреблението му, както и за метода на запазване и превозване на тестът, се обезпечават от центъра. Използване на елементарни презервативи е неприемливо.

Свързани публикации.. Ембрионално развиване с доктор Мариела Даскалова: 37 до 40 гестационна седмица 0 Проблемът мъжки стерилитет в актуалното българско общество 15 Рак на тестиса, инфертилитет при мъжа, предпазване на сперматозоиди – Movember е 0

Нивото на полова възбуденост е значим фактор за вярна еякулация и обособяване на действително количество еякулат за разбор. Това от време на време не се получава в лабораторни условия, по тази причина се позволява обособяване на еякулата посредством мастурбация в домашни условия в безплоден резервоар и донасянето му за разбор до 1 час след обособяване.

Какво е належащо да направя?

Посетете доктор. Това е наложителна първична стъпка за оценка на вашите репродуктивни качества. Лекарят ще ви зададе въпроси – това се назовава снемане на анамнеза. Целта на този първичен диалог е да се откри дали има аргументи за неплодородие, да се дадат насоки за следващи прегледи и проучвания, след което да се реши дали има лечима причина и да се предложи лекуване.

Някои болести при мъжа, които водят до инфертилитет, могат да имат съществени последствия за неговото общо здравословно положение. Затова оценката е значима освен за фертилното, а и за общото здраве на мъжа. Такива заболявания са например рак на тестиса, израстък на хипофизната жлеза, диабет, кистозна фиброза.

Разговорът ми с Георги приключи тъкмо по този начин – макар естествените спермални индикатори той имаше ранни признаци на съществено заболяване, което се откри в точния момент и излекува сполучливо.

Запомнете!

Здравият човек не е този, който не върви на доктор, а този, който постоянно посещава лекаря си с превантивна цел и се грижи за своето здраве. Ако спермалният разбор покаже нормозооспермия, това е мотив за утешение, само че и причина да посетите доктор, с цел да се открият или отхвърлят рискови фактори за утежняване на вашето репродуктивно здраве.

4481

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР