Следродилната депресия е сериозно разстройство на настроението, което според Американската

...
Следродилната депресия е сериозно разстройство на настроението, което според Американската
Коментари Харесай

Следродилната депресия не засяга само жените


Следродилната меланхолия е съществено разстройство на настроението, което съгласно Американската психическа асоциация

визира приблизително 1 на всяка 7 дами, които са родили. Симптомите на следродилната меланхолия могат да се проявят когато и да е в границите на първата година след раждането и постоянно включват усеща на безполезност и

безизходност,

даже липса на интерес към бебето. Майките, страдащи от сходен вид меланхолия, са предразположени към мисли или халюцинации за самонараняване и посегателство на новороденото.

Въпреки че хормоналните и физическите процеси, през които минава новата майка, са най-преките претенденти за пояснение на сходен вид разстройства, в последно време се смята, че те не изчерпват цялата картина. Причината за това е, че бащите, които не са под въздействието на толкоз интензивни хормонални промени, също могат да страдат от депресивното разстройство.

Изследователи от Center for Men’s Excellence в Сан Диего и Center for Reproductive Health Psychology неотдавна показаха данни по отношение на разпространяването следродилни депресивни признаци измежду новите татковци . По последни изследвания, почти към 10% от татковците развиват психологичното разстройство.

Мъжете обаче не се радват на същата опция за лекуване и грижа , предоставена на дамите, макар че скринингът в тази ситуация е също толкоз значим с оглед здравето на родителя и благополучието на бебето.

Няколко комбинации от условия могат да се трансфорат в причина за развиването на следродилна меланхолия у представителите на мъжкия пол:

1. Освен хормоналните детерминанти, постродилната меланхолия е тясно обвързвана със загубата на сън .

Свързани публикации.. Инфертилитет и меланхолия при мъжете 0 Кръвен тест открива риска от следродилна меланхолия 0 Терапия при следродилна меланхолия 0

2. Синдромът „ Кувад “ е различен фактор, който изяснява положението. Наречен също по този начин „ съпричастна бременност “, става дума за феномен, който някои антрополози следят да протича у татковци по време на действителната бременност на дамите им. Въпреки че дамата е тази, която износва бебето, мъжът споделя с нея букета от прочувствени промени, стомашни болки, промени в апетита, главоболия, физиологични особености като диария, запек и гадене.

3. Не на последно място е неналичието на съответна среда и съществуването на обществени правила и упования , аргументи за увеличението на тревогата и депресията у мъжете.

За построяването на просвета, която да се отнася внимателно и към двамата родители, на първо място приятелите и фамилията би трябвало да признаят потребността на някои мъже от поддръжка и в това време да се обезпечи достъп до скрининг практики, идентифициращи психологичното разстройство.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР