С типичния си назидателен и арогантен тон финансовият министър Владислав

...
С типичния си назидателен и арогантен тон финансовият министър Владислав
Коментари Харесай

Горанов се запъна: Не виждам смисъл в оставката ми

С типичния си поучителен и нахален звук финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че " не вижда учредения да му бъде желана оставката в този миг ". Това той разгласи пред кореспонденти на излизане от постройката на Народното събрание, откакто завършиха дебатите по петия избор на съмнение и на фона на събрало се голям брой, протестиращо против държавното управление и основния прокурор Иван Гешев.

" Няма никаква причина да се отдръпвам, 10 дни откакто съм задоволен от един извънредно сполучлив за България план - примерно интеграцията в Банковия съюз и приближаването до еврото. Ако смятате, че това е неуспех на политиката или фискалните индикатори в последните години са неуспех на политиката, това значи, че би трябвало да има искания към мен. Аз не намирам такива учредения ", добави Горанов.

В средата на предходната седмица министър председателят Борисов изиска оставката на Горанов, както и на вътрешния министър Младен Маринов и на икономическия Емил Караниколов, в опит за тушира напрежението с митингите и задълбочаващата се политическа рецесия в страната. Като главен претекст Борисов посочи обвързаностите на тримата министри с Движение за права и свободи и с депутата предприемач Делян Пеевски.

На идващия ден обаче обстановката с оставките закупи напълно различен процес. След съдружен съвет оставките небрежно бяха замразени до гласуването на вота на съмнение, който ръководещите считат безпроблемно да преодолеят и да създадат " огромни промени в кабинета ".

Владислав Горанов обаче отхвърли каквито и да  рецензии, че е привързан с Движение за права и свободи.

" Бях първият човек, застанал до Борисов в дебата от март 2009 година преди изборите, които той завоюва и стартира първия мандат. Искам съответни образци за мои дейности в политиката или в законодателната област, които могат да ме привържат. Но в реалност, доста пъти съм желал поддръжката на парламентарната група на Движение за права и свободи по тематики, по които имаме общи хрумвания . Няколко пъти са ми помагали при запазването на настоящия данъчен модел ", разгласи финансовият министър.

Все отново добави, че  е " естествено, когато министър-председателят изиска оставката на някой министър, той дали ще я даде, или няма да я даде, няма изключително значение, защото персоналният състав на Министерския съвет се дефинира от мандатоносителя, в тази ситуация Бойко Борисов ".

Другият министър с поискана оставка - Емил Караниколов пък разяснява, че ориста му ще бъде решена на съвещание на съдружния съвет на ръководещите, а той е декларирал подготвеност да се отдръпна.

По време на дебата по вота на съмнение в пленарна зала вицепремиерът Томислав Дончев разгласи, че р азличен парламент няма да промени нищо в битката с корупцията. " Къде е това болшинство тук, което ще има воля и мощ да употребява институциите и законите по най-хубавия метод? Има ли болшинство от хора с такава биография, с подобен ресурс от известия в телефоните, с такива портфейли и жилища, които да имат силата и волята да употребяват институциите и законите по най-хубавия метод? Какво би трансформирал един нов парламент, където 10 или 20 % от вас ще бъдат други? Големият въпрос е има ли тук такова болшинство – да или не? Няма да ви карам да вдигате ръце ", приказва афектирано и комплицирано Дончев пред депутатите.

Той даде да се разбере, че вижда в протестите безпорядък: " Рестарт на демокрацията значи да минем през охлокрацията. Рестарт на страната значи краткотрайна сърдечна непълнота на българското общество. "  А на въпроса докога кабинетът ще остане на власт отговори по този начин: " Докато има смисъл, до момента в който има изгода, до момента в който не се е скъсала връзката с жителите. Повярвайте ми, в случай че тази връзка се е скъсала, няма потребност да ми викате оставка. Или, както е споделил великият Аристотел, не Гьоте: не е най-важно да спечелиш войната, най-важно е да организираш мира. "

Той добави, че когато са се чували разнообразни гласове по отношение на финансовата система на страната, е търсил поддръжка от всички парламентарни групи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР