С тези думи вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова

...
С тези думи вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: „Убедена съм, че доброто сътрудничество между България и Китай ще продължи и занапред“

С тези думи вицепрезидентът на Република България госпожа Илияна Йотова се обърна към присъстващите български и китайски представители по време на тържеството в посолството на КНР в София, във връзка настъпването на Китайската Нова година. Двамата с дипломат Дун Сяодзюн показаха задоволството си, че след повече от две години на ограничавания, заради пандемията от Covid-19, към този момент има опция да се видят онлайн и да отбележат дружно настъпването на Китайската нова година.

Българският вицепрезидент Илияна Йотова насочи поздрави към китайските жители, които живеят в България, а посредством тях изпрати и своите благопожелания към жителите на Китайската национална република. „ Във времена, в които рецесиите ни следват една след друга, се нуждаем повече от всеки път от мир, по-спокойни и благоденстващи дни. Тази година светът ще бъде под въздействието на черния воден Заек и имам вяра, че той ще ни донесе мир и успокоение “, акцентира госпожа Йотова и изрази своята убеденост, че хармонията, щастието, шансът и търпението ще съумеят да надскочат компликациите и разделянето. Тя бе безапелационна, че с цел да решаваме международните проблеми, се нуждаем от мощ и мъдрост, от протегната ръка и разговор.

Българският вицепрезидент обърна внимание, че настъпващата по китайския лунен календар 2023 година ще даде нови благоприятни условия за съдействие сред България и Китай и сред нашите два народа. Тя напомни, че през актуалната година ще отбележим 74 години от установяването на дипломатическите връзки сред България и Китай и изрази убеденост, че ще продължим уверено напред с обичайното взаимно доверие и почитание, както и че ще продължим по-нататъшното развиване и осъществяване на неизползвания капацитет в редица области сред двете страни.

„ 74 години от своето основаване ще празнува тази година и КНР. В днешния празничен ден бих желала да подчертая динамичното развиване на Китай през последните години и превръщането му в незаобиколим фактор в международен проект “, бе безапелационна вицепрезидент Йотова. В края на приветствието си тя благодари персонално на дипломат Дун Сяодзюн за приноса и дейната му активност за положителното съдействие сред България и Китай. „ Убедена съм, че то ще продължи и отсега нататък! “, акцентира българският вицепрезидент.



От своя страна дипломат Дун Сяодзюн направи къса ретроспекция на миналата година и нейното значение за Китай. Той акцентира, че 2022 година бе необикновена за Китай и напомни, че през годината се организира 20-ият конгрес на ККП, на който бе обрисуван величествен проект за всеобхватното създаване на модерна социалистическа страна. „ Благодарение на устойчивото си развиване Китай запази статута на втората най-голяма стопанска система в света, с годишен Брутният вътрешен продукт, който по прогнозите ще надвиши 120 трилиона юана “, уточни той и добави, че още от началото на епидемията от COVID-19 животът и здравето на хората бяха от първостепенна значимост за ККП и държавното управление, а усъвършенстването и коригирането на противоепидемичните ограничения според от времето и обстановката имаше за цел тяхната оптималната отбрана.  

От името на чиновниците на Посолството, Н.Пр. Дун Сяодзюн пожела прелестна и щастлива нова година на китайците по света и на всички другари, които се грижат и поддържат китайско-българските връзки.

„ Изминалата 2022 година бе година на задълбочаване и развиване на връзките сред Китай и България. Нашите страни работиха дружно, с цел да се оправят с въздействието на епидемията от COVID-19, контактите посред ни поддържаха постоянния подтик за развиване, поставихме на нови основи съдействието и обмена в разнообразни сфери като стопанска система, търговия, обучение, просвета и технологии, връзките сред хората “.

Специално внимание посланикът на Китай обърна и на основаването към края на годината на „ Дом да другарство сред Китай и България ” и изрази своята убеденост, че този формат ще се трансформира във значима платформа за по-нататъшно поощряване на другарството и съдействието сред двете страни. 

„ Изпращаме годината на Тигъра и посрещаме с вяра и упования годината на Заека “, сподели в края на приветствието си дипломат Дун Сяодзюн и акцентира, че настъпващата 2023 година е година, в която ще осъществяваме задачите и дилемите, набелязани от 20-ия конгрес на ККП, както и нова насочна точка във всеобхватното създаване на Китай като модерна социалистическа страна. Нека другарството сред Китай и България бъде постоянно! “
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР