С тържествено шествие, концерт и възстановка село Първенец ще отбележи

...
С тържествено шествие, концерт и възстановка село Първенец ще отбележи
Коментари Харесай

Откриват бюст-паметник на Захари Стоянов в Първенец

С тържествено шествие, концерт и възстановка село Първенец ще означи 138 години от вземането на решение да се пристъпи към акта на съединяване на Княжество България и Източна Румелия. Кулминация на събитията, които ще се състоят на 26 юли, сряда, е разкриване на бюст-паметник на видния български бунтовник и публицист Захари Стоянов. Той ще бъде подложен в завършеното ново площадно пространство пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението.
Прочетете още
Името на Захари Стоянов е директно обвързвано с Първенец. На 25 юли 1885 година тук се организира първото заседание  на реорганизирания Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК). На него Захари Стоянов, Иван, Андонов, Иван Стоянович, Димитър Ризов и кап.Коста Паница поставят клетва съгласно Устава и дефинират датата на Съединението, която е  била 15 септември същата година. Определя се и проект за деяние. Следват поредност от срещи, а на  1 септември е последното съвещание, което е водено от ръководителя Захари Стоянов. Бурните събития в Пловдив и покрайнината вършат по този начин, че провъзгласяването на Съединението се форсира и то е осъществено на 6 септември 1885 година

Специално за честванията в Първенец ще дойде и потомката на Захари Стоянов - Тоня Борисова, която ще показа своето поетично творчество и книгите, основани в тандем със 100- годишния й татко Кръстьо Рибаров - роднина на Захарий Стоянов.
Емоционалната среща е от  17.30 часа в Ритуалната зала на Кметството. Два часа по-късно Представителният духов оркестър на Военновъздушни сили ще даде начало на честванията с празничен концерт.

В 20:00 часа от постройката на кметството ще тръгне шествие, водено от
кмета на община „ Родопи “ Павел Михайлов и формалните посетители, под съпровода на музикантите на Военновъздушни сили. Пред паметната плоча, сложена на мястото на Кацигровия хан, комитет „ Родолюбие “ ще пресъздаде събитията преди 138 години. От 20:40 часа с поднасяне на венци и цветя публично ще бъде открит паметника на Захари Стоянов.

Честването ще приключи с тържествена заря-проверка в респект към дейците на Съединението.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР