С тържествено откриване на чешма и уебинар Медицинският колеж на

...
С тържествено откриване на чешма и уебинар Медицинският колеж на
Коментари Харесай

80 години от основаването на Медицински колеж и 50 години от построяване на сградата му

С тържествено разкриване на чешма и уебинар Медицинският лицей на МУ-Пловдив означи Международния ден на сестринството.

Двете събития са част от програмата за честване на 80 години от основаването на учебното заведение за милосърдни сестри „ Княгиня Мария-Луиза “ в град Пловдив, чийто правоприемник е днешният Медицински лицей, и 50 години от откриването на постройката на колежа.

„ Сградата е проектирана особено за здравно учебно заведение през 1969 година и отваря порти през 1972 година Тя се състои от образователен корпус и три крила – образователно, учебно-лабораторно и административно, ситуирани на 4 етажа, студентско общежитие, студентски стол и физкултурен салон. Построена е в края на града, тъй като възложителите са упорствали да има огромен двор с тревна повърхност. В днешния ден всички ние сме очевидци, че този избор е бил верен, тъй като с всички свои уреди и здания Колежът изцяло дава отговор на стандартите на един актуален европейски комплекс. Малко са университетите, които могат да се похвалят с такава материална база, “ описа при откриването на чешмата шефът на Медицински лицей доцент Мария Божкова, дм. Тя напомни, че през половинвековното си битие постройката е претърпяла избрани реконструкции, с цел да отговори на потребностите на възходящия брой специалности.



Доц. Божкова, преподавателите и чиновниците от Медицински лицей и от Катедрата по сестрински грижи при ФОЗ вземат решение да дарят средства за създаване на чешма в двора на колежа.

„ Чешмата има несъмнено значение и символика в българската традиция. Тя е извор на живот. В предишното богатите и видни поданици безплатно са дарявали средства за изграждане на чешма, с цел да оставят диря, да дарят нещо скъпо на съгражданите си. Днес всички ние, донорите, се надяваме, че оставяме светла диря за идните генерации. Нашата благотворителна акция напълно не завършва с слагането на чешмата. Всички ние, студенти и преподаватели, организираме и участваме в голям брой акции за събиране на средства, с които желаеме да подкрепим самодейността „ Капачки за бъдеще “. Благодаря на всички за отдадеността и за отделеното време “, сподели още доцент Божкова.



Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева изрече признателността на цялото академично управление и приветства всички преподаватели, чиновници и студенти на Медицински лицей с думите: „ Да направиш този жест, да съградиш чешма е подарък освен за тези, които ще я употребяват, само че също по този начин и за самите донори. Това дарителство е освен самодейност, то е знак на извънредно достойнство и на добрина. Тази чешма ще ни надживее, ще стигне до идните генерации, освен тъй като този камък, от който е построена, е безконечен, а и тъй като от нея тече жива вода. Живата вода има памет. А водата е знак на мощ, ентусиазъм и сила. И аз съм уверена, че тези, които пият от нея и прочетат този надпис, ще получат от силата и вдъхновението, които вие, донорите, сте вложили в чешмата. Бъдете живи и здрави! Бъдете почтени почитатели на Флорънс Найтингейл и носете с горделивост това предопределение – да бъдеш здравна сестра, да работиш в Медицински лицей, във Факултета по публично здраве и изобщо в Медицински университет – Пловдив! “

Жест на щедрост и обръщение за бъдещите генерации насочиха и студенти от 2-ри курс на компетентност „ Зъботехник “, които засадиха дърво в двора на колежа.



В чест на юбилея и във връзка 12 май – Международния ден на сестринството, Катедрата по сестрински грижи във ФОЗ и Медицински лицей – Пловдив проведоха и уебинар на тематика „ Съвременни трендове и технологии в региона на здравните грижи “. В него се включиха над 300 участници.

Събитието откри проф. доктор Мариана Мурджева, дм, мзм. Програмата включваше един пленарен отчет на ст. учител Ивайло Дагнев, дф от Медицински лицей на тематика „ Предизвикателствата пред близкото бъдеще: технологиите в здравните грижи “. В рамките на онлайн форума бяха показани и 9 орални презентации от студенти от специалностите на Колежа. Модератор на уебинара бе доцент доктор Гергана Петрова, дм от Катедра по сестрински грижи на Факултета по публично здраве.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР