С тържествена церемония в подножието на Ивановските скални църкви бяха

...
С тържествена церемония в подножието на Ивановските скални църкви бяха
Коментари Харесай

В подножието на Ивановските скални църкви бяха валидирани две пощенски марки



С тържествена гала в подножието на Ивановските скални църкви бяха валидирани две пощенски марки, отдадени на 800-та годишнина от основаването на тази царска света обител.
Комплексът Ивановски скални църкви е предпазен от ЮНЕСКО обект и за неговата 800-на годишнина от " Български пощи " издадоха две пощенски марки. Специално за днешната гала по валидирането на марките бе открита и краткотрайна пощенска станция, от която първите писма с юбилейните марки полетяха към света.

Отпечатани са единствено 5500 броя от двете серии, чийто създател е художникът Станимир Желев. Макар номиналната стойност на една да е 65 стотинки, а на другата 1 лев, тяхната полезност се мери друго от филателистите. Това изясни изпълнителният шеф на " Български пощи " Деян Дънешки:

" Тази марка е значима, че ознаменува една хубава годишнина на едно прелестно място и също така е доста красива . Допълнително е и тематична марка, която разрешава на колекционерите да събират тази тематика, обвързвана с църкви, манастири, с духовни места. Не е доста огромен тиража, което дава опция след известно време бидейки изчерпана и употребена, унищожена, колкото по-малко бройки остават от бройките, толкоз по-ценни стават те. Най-скъпите марки са минимум на брой ".

Събитието през днешния ден има отношение както към филателията, по този начин и към историческата памет за царската лавра, за основателя на манастирския комплекс монахът Йоаким, върнал България в лоното на православието и станал по-късно български патриарх. Ивановските скални църкви са част от обектите на Регионалния исторически музей в Русе, по тази причина и шефът на музея проф. Николай Ненов получи първия плик с марките и особено основания за случая щемпел. Той също показа вълнението си от тържеството по случай годишнината.

" Марката фактически е един извънредно значим знак на държавността, както монетите, банкнотите. По този метод страната препотвърждава смисъла на скалните църкви като част от освен българската горделивост, само че и еднаквост, тъй като скалните църкви са вписани още в първи лист на международното културно завещание. Това е през 1979 година в Луксор и там България избира да покаже част от личното, от българското средновековно завещание. Едва по-късно идват тракийски гробници. За нас постоянно средновековния принос за България е този, който е значимостта ни през света ", добави Николай Ненов.

До края на годината ще бъде показана галерия, отдадена на 800-годишнината на скалните църкви в Синодалната палата и в Парламента. Ще бъде публикуван алманах с отчетите от научната конференция, която се организира преди седмица и ще бъде основана детска просветителна книжка-игра, отдадена на живота на Св. Йоаким Търновски.
Повече можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР