С тържествен водосвет и поздравителни слова пред сградата на Пожарна

...
С тържествен водосвет и поздравителни слова пред сградата на Пожарна
Коментари Харесай

Огнеборците в Ловеч отбелязаха своя празник

С церемониален водосвет и приветствени слова пред постройката на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в Ловеч огнеборците означиха Професионал­ният празник на пожарникаря – 14 септември (Кръстовден).

Това стана с известно забавяне – на 16 септември 2022 година, заради претовареност на някои публични лица.

Ловчанският митрополит Гавриил в обръщението си уточни за какво Христовият кръст, който славим на Кръстовден, има толкоз мощно влияние върху храни и вода. Той описа по какъв начин светената вода се очиства от микроби и болести и може да се резервира свежа доста дълго време.

„ Вие сте извънредно значими за обществото. За това приказва фактът, че специалността огнеборец се появява още в Древен Рим, преди повече от 2000 години. Научих, че от началото на годината до момента вие сте реагирали на 566 катастрофи, което значи приблизително съвсем по три дневно. А обслужвате територията на три общини – общо 1900 кв. км “, уточни в поздравлението си кметът на Общината Корнелия Маринова.

Тя връчи на началника на районен съд ПБЗН-Ловеч  главен контрольор Явор Абаджиев приветствен адрес във връзка празника. Прочетен беше и лист на отличени чиновници. В събитието участваха още регионалният шеф инж. Светослав Славчев, комисар инж. Владимир Кацарски – шеф на РД „ ПБЗН “ и други

Противопожарната работа в България води начало от далечния 14 септември 1905 година, когато е проведен първият събор на пожарникари. През 1995 година денят 14 септември (Кръстовден) е разгласен за формален празник на пожарникарите. Това става с Решение № 385 на Министерския съвет на Република България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР