С рецитал-спектакъл, изложби и поклонение пред паметника на Васил Левски

...
С рецитал-спектакъл, изложби и поклонение пред паметника на Васил Левски
Коментари Харесай

Монтана се прекланя пред паметта на Апостола на свободата

С рецитал-спектакъл, изложения и поклонение пред паметника на Васил Левски Монтана ще означи 150 години от гибелта на Апостола на свободата. 
Рецитал-спектакълът се провежда взаимно от Общински юношески дом и ПМПГ „ Св. Климент Охридски “. На 18 февруари от 10.00 часа на сцената в Младежкия дом учениците от гимназията ще показват рецитал за живота и делото на Апостола. Формациите на Младежкия дом ще се включат с тематични песни и танци. Изпълненията на танцов отбор „ Младост “ и КСТ ‚Астра “ алегорично ще покажат влечението на Дякона да към националния танц, документирано в мемоари на негови съвременници. Певческа група „ Пъстренец Jr. ” пък ще извърши обичани песни на Васил Левски.
Акцент в програмата ще бъде видеообръщение на потомката на Левски Христина Богданова, която е праправнучка на Яна – сестрaтa на Апостола. 
След края на музикално-поетичния рецитал шествие от Младежкия дом ще се насочи към Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад за поднасяне на венци и цветя и отдаване на респект. Възпоменателната гала е от 11.00 часа.
В памет на Апостола на свободата от 13 до 24 февруари  в Младежкия дом ще бъде подредена и документалната галерия " Памет за Левски " на Държавен списък – Монтана. Тематичните акценти са монументи и паметни знаци за Левски от Област Монтана, книги за Левски, истински документи с косвена информация за Апостола. 
Регионалният исторически музей ще се включи в честванията с краткотрайна тематична галерия " Образът на Васил Левски в произведения на български художници. Из фондовете на РИМ - Монтана ". Тя ще бъде експонирана в ХГ „ Кирил Петров “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР