С решение от днес Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество

...
С решение от днес Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество
Коментари Харесай

Официално: Отпада мониторинговият механизъм на ЕК за страната ни

С решение от през днешния ден Европейската комисия приключи Механизма за съдействие и инспекция (МСП) по отношение на България и Румъния. Той бе основан за двете страни през 2006 година, преди приемането им в Европейски Съюз.

Напредъкът на България и Румъния в региона на върховенството на правото ще бъде оценен само в границите на годишния цикъл в тази тенденция, използван и за всички останали държави-членки на Европейски Съюз.

Последният отчет за напредъка на България по МСП е от 2019 година, когато Европейска комисия оцени напредъка на страната ни като задоволителен, а осъществяването на критериите - като приемливо. Въпреки това, механизмът за наблюдаване остана. В рамките на мониторинга страната ни бе оценена във връзка с независимостта, професионализма и успеваемостта на правосъдната система, битката с корупцията и дейностите против проведената престъпност.

Процесът за преустановяване на МСП стартира с нота от 6 юли 2023 година на Европейската комисия, с която осведоми Съвета и Европейския парламент за желанието си да затвори механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния. На 19 юли т.г. Съветът изпрати писмо до Европейска комисия с решение на Корепер 2 (Комитет на непрекъснатите представители на държавните управления от ЕС), в което регистрира напредъка в региона на господство на правото на България и Румъния и желанието на Европейска комисия да приключи МСП.

Днешното финално решение на Комисията е за отдръпване на решението за основаване на механизма, който престава да съществува.

Страната ни остава част от годишния отчет за върховенството на закона, който визира всички страни от общността.

Именно Механизмът за съдействие и инспекция беше една от аргументите, която Нидерландия изтъкваше за ветото си върху приемането на България в Шенген.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР