Съдът на Европейския съюз наложи финансови санкции на Унгария заради

...
Съдът на Европейския съюз наложи финансови санкции на Унгария заради
Коментари Харесай

Съдът на ЕС глоби Унгария с 200 милиона евро заради бежанската ѝ политика

Съдът на Европейския съюз наложи финансови наказания на Унгария поради политиката ѝ в региона на даването на леговище на бежанци. Съдиите в Люксембург постановиха, че страната би трябвало да заплати 200 млн. евро и дневна наказателна клауза от един милион евро за всеки ден закъснение, защото не е изпълнила решенията на Върховния съд по отношение на системата за даване на леговище.

Нарушението се състои в това, че Унгария съзнателно заобикаля използването на обща политика на Съюза. Това съставлява изцяло ново и извънредно тежко нарушаване на правото на Европейски Съюз - се споделя в решението. Дясното националистическо държавно управление на Унгария постоянно е подложено на критика от Еврокомисията за твърдата си политика във връзка с бежанците. В предходни решения Съдът на Европейски Съюз към този момент е обявявал за противозаконни обилни елементи от унгарската система за даване на леговище.

Предисторията на актуалното решение е тъжба, подадена от Еврокомисията през 2022 година за това, че Будапеща не е изпълнила в задоволителна степен по-ранно решение на Съда на Европейски Съюз от декември 2020 година по отношение на унгарската система за даване на леговище. Тогава съдиите бяха постановили, че разнообразни разпореждания са в нарушаване на правото на Европейски Съюз. Те включваха процедурите във към този момент затворените директни лагери на границата със Сърбия.

Новите правила тогава предвиждаха, че хората, търсещи протекция, може да се наложи да преминат през предварителна процедура в унгарските посолства, преди да им бъде позволено да влязат в Унгария, с цел да подадат молба за леговище. Този правилник също беше анулиран от Съда на Европейски Съюз предходната година. В актуалното произвеждане Комисията на Европейски Съюз разкритикува обстоятелството, че Унгария към момента не е подхванала нужните ограничения, с цел да обезпечи ефикасен достъп до процедурата за даване на леговище даже след решението от 2020 година

Според съда Будапеща е нарушила правилото на лоялно съдействие в региона на интернационалната протекция и разпоредбите за връщане на нелегално пребиваващи жители на трети страни. Това държание съставлява забележителна опасност за единството на правото на Европейски Съюз. Унгария не е единствената страна, на която е наложена санкция през последните години. През 2021 година Съдът на Европейски Съюз осъди Полша да заплаща по един милион евро дневно за това, че не е изпълнила решенията на Върховния съд по отношение на противоречива правосъдна промяна. По-късно сумата беше понижена на половина.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР