С решение от 19.01.2021г. Върховният Административен Съд оправда напълно „Фикосота

...
С решение от 19.01.2021г. Върховният Административен Съд оправда напълно „Фикосота
Коментари Харесай

„Фикосота Фууд“ ЕАД окончателно спечели дела с обвинения за заблуждаваща реклама и увреждане на конкурент

С решение от 19.01.2021г. Върховният Административен Съд оправда изцяло „ Фикосота Фууд “ ЕАД, (старо комерсиално название „ Итал фууд “ ЕАД) по две каузи (обединени от КЗК), заведени от неговия съперник „ Дъ Бейкърс “ в Комисията за защита на конкуренцията, с обвинявания за осъществяване на заблуждаваща реклама за продукта Bruschette Maretti и за увреждане на положителното име на съперник посредством разпространяване на погрешна информация. След деликатно разглеждане на всички показани причини в хода на тригодишното произвеждане, Съдът удостовери дефинитивно, че правата на “Фикосота Фууд “ ЕАД върху записаните търговски марки и дизайн дават съображение и право на компанията да осведоми и предизвести трети лица, че нямат право без нейно единодушие да употребяват предпазените й търговски марки за идентични артикули. Съдът приема, че при известни и известни артикули, каквито са Bruschette Maretti може да настъпи незаслужено облагодетелстване за съперника. Върховен административен съд приема, че с това си деяние сдружението упражнява правото си на отбрана на своята интелектуална благосъстоятелност, което произтича от закона.

По отношение на обвиняването на съперника „ Дъ Бейкърс “АД за заблуждаваща реклама, по – тъкмо: „ италианско подстрекателство на рекламата “, то съдът обосновано оправдава „ Фикосота Фууд “, имайки поради, че сдружението е наело италиански специалист – технолог, употребява италиански първични материали, машини и рецепта в производството на продуктите, като по този метод основава „ Италиански усет “, а не твърди италиански генезис. Процесната реклама приключва с надпис на български език, в който се показва недвусмислено сдружението производител.

Съдът осъжда " Дъ Бейкърс “ АД да заплати на „ Фикосота фууд “ ЕАД всички разходи за касационната инстанция, както и разноските на Комисията за защита на конкуренцията. Решението на съда е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР