С решение на Върховния касационен съд от 27.07.2022 г. се

...
С решение на Върховния касационен съд от 27.07.2022 г. се
Коментари Харесай

ВКС отмени отстраняването на Кирил Добрев и Калоян Паргов от БСП

С решение на Върховния касационен съд от 27.07.2022 година се анулира изключването на Кирил Добрев от Българска социалистическа партия и надлежно Народно събрание на Българска социалистическа партия.

Според съда съвещанието не е свикано по плануваните в устава ред и форма, както и, че за присъединяване в съвещанието не са отправени предложения до всичките 187 члена на Народно събрание на Българска социалистическа партия, с което е нарушен залегналият в устава принцип за най-широко присъединяване на членовете.

Друго установено нарушаване е, че поканите са отправени в деня, в който към този момент е следвало да стартира да тече съвещанието. В същия ден е известен и самият Кирил Добрев, с което е било лимитирано правото му, съдържащо се в устава, да бъде изслушан по вменените му нарушавания преди да стартира гласуването. Вместо това огромна част от членовете на съвета към този момент са били упражнили вота си по електронен път, преди да получат разпратеното им по електронен път негово документално мнение.

Съдът установи и, че не е основана опция за диспути и разисквания нито по дневния ред, нито при вземането на самото решение, а направените в електронен тип от част от гласувалите изказвания не са станали притежание до останалите членове на съвета, поради изпращането им на електронната поща на самия орган, което е в нарушаване на правилото за демократично присъединяване при вземането на решенията и осведоменост, както и съответно на условието на чл.12 ал.1 и ал.2 от устава.

В резултат на тези и други причини, съдът е приел, че основанието за изключванетп на Кирил Добрев като член на Националния съвет на Българска социалистическа партия е в несъгласие с устава партията. Върховен касационен съд постановява отвод за изтриване на Кирил Добрев от състава на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Също по този начин в Решение № 100 от през днешния ден, 27 юли 2022 година, Върховният касационен съд анулира отстраняването на Калоян Паргов от Националния съвет на Българска социалистическа партия.

В Решението се споделя, че съдът отхвърля заличаването на Калоян Паргов като член на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Решението е дефинитивно.

Върховен касационен съд се стимулира, че решението за налагане на мярката не е взето годно от оправомощения за това орган – Националния съвет.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР