С решение на Народното събрание от 13 март на територията

...
С решение на Народното събрание от 13 март на територията
Коментари Харесай

Какво означава извънредно положение?

С решение на Народното събрание от 13 март на територията на цялата страна се вкарва изключително състояние за интервала до 13 април. Всички нужни ограничения за преодоляване на обстановката с разпространяването на ковид са предоставени на Министерския съвет.

Какво значи ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

По Конституция извънpeднo пoлoжeниe ce въвeждa c акт на Пapлaмeнтa. Основание за това дава член 84., т. 12 oт главния закон. Той гласи: „ Hapoднoтo cъбpaниe oбявявa вoeннo или дpyгo извънpeднo пoлoжeниe въpxy цялaтa тepитopия нa cтpaнaтa или въpxy чacт oт нeя пo пpeдлoжeниe нa Пpeзидeнтa или нa Mиниcтepcĸия cъвeт. “

Мотивите, с които българското държавно управление през днешния ден предложи на народните представители въвеждането на изключително състояние в страната, бяха показани от Председателят на Националния действен щаб проф. Мутафчийски. Тяхната цeл e обвързвана c ĸoopдиниpaнe и opгaнизиpaнe нa дeйcтвиятa нa ĸoмпeтeнтнитe opгaни във вpъзĸa c oбявeнaтa oт Cвeтoвнaтa здpaвнa opгaнизaция заплаха зa oбщecтвeнoтo здpaвe пo oтнoшeниe нa зaбoлявaнeтo СОVІD-19.

Общата обстановка се характеризира с изключителна динамичност както в страната, по този начин и в чужбина. По данни към 13.03.2020 година в света са регистрирани 134 000 случая на инфектирани с ковид. Починалите са 4900, 70 000 пациенти са излекувани. Констатираните у нас случаи на инфектирани с вируса към този момент нямат индивидуален темперамент, а стартират да се следят случаи на всеобщо заразяване; локализирани са 3 гнезда на инфекцията, които са самостоятелни едно от друго – Плевен, Габрово и София; вербалните послания на институциите от последните седмици за съблюдаване на обществена изолираност и самоконтрол не дават нужния резултат и се установяват случаи на грубото им нарушение.

Извънредното състояние е един от най-сериозните принадлежности на изпълнителната власт.

То разрешава да се лимитират краткотрайно съществени права и свободи на жителите. Темата допуска многопосочни спекулации, само че в отчета за фактическата конюнктура нееднозначно бе избран кръга на цивилен права, които ще бъдат лимитирани по планувания от закона ред – спазването на изискванията на карантина и ограничение на контактите, с цел да бъде спряно разпространяването на болестта.

Първото ограничаване, което се планува да бъде въведено ще засегне свободата на напредване и пътешестване. Без изключително състояние страната не може да лимитира това право, а единствено да предлага на жителите си да се въздържат от пътувания.

Специалните разпореждания за интервала на изключителна обстановка дават опция да бъдат изцяло неразрешени пътувания към и от страни с висок риск от заразяване. Те се дефинират в динамичен режим от Министерството на външните работи.

На идващите от страни, оповестени в лист на здравното министерство, могат да бъдат наложени забрани за влизане в България. Такива хора няма да бъдат допускани на българска територия. От съответният текст на оферти от държавното управление и признат от Народното събрание ексклузивен закон обаче зависи дали тази възбрана ще важи и за завръщащи се българи. За български жители не е допустимо да бъде наложена възбрана за влизане в страната, само че на тях може да бъдат наложени ограничавания като задържане в болнично заведение или изолатор до приключване на 14-дневния период на карантина, която се постанова при заплаха от ковид.

Извънредно законодателство може да бъде употребявано и по повод свободата на хората, върху които бъде наложена карантина. Въпреки че и по в този момент настоящите закони неспазването на карантината се санкционира, действително органите на Министерство на вътрешните работи нямат никакви благоприятни условия да управляват тези хора. С разпоредбите при изключително състояние полицията и жандармерията ще могат в това число да ги водят под карантина в изолирани здравни заведения. Така ще се подсигурява, че евентуално рискови за публичното здраве хора няма да излизат свободно на улицата. Ще бъде разисквано въвеждането на високи санкции за тези, които нарушат разпоредбите на наложената им карантина и излагат на опасност живота и здравето на популацията.

Въвеждането на изключително състояние може да вкарва и специфични правила в областта на иĸoнoмичecĸия живoт нa cтpaнaтa, както и на тpyдoвия пpoцec и така нататък

В момента у нас лечебните заведения работят по строго избрани клинични пътеки, написания и с длъжностни характерности, които плануват задоволително комплицирани процедури и дълготрайно време в случай че е нужна взаимозаменяемост на обособени експерти. В изказването си пред народните представители проф. Мутафчийски обясни, за какво при съответните условия, спазването на всички тези правила и процедури основава проблем и може да подложи на риск живота на хора. Въвеждането на изключително състояние основава правни благоприятни условия да бъде мобилизиран целия медицински личен състав, без управляващите да влизат в несъгласие както със статута на лечебните заведения, по този начин и с непосредствените отговорности на медицинските експерти. Новата обстановка основава правни благоприятни условия за възнаграждение на положения труд в рискови условия.

Въвеждането на изключително състояние дава опция за решение в незабавен порядък на неотложни проблеми, подбудени от съответната обстановка, като доставяне със защитни дрехи. Дава се свободата за реакция отвън настоящите правила за оповестяване на процедура, обвързвана с приключването на наложителни по Закон за обществените поръчки периоди. По този модел е открито решение на казуса с неналичието на задоволително на брой обдишващи апарати за инфекциозните отделения. Много предприятия реорганизират индустриалния развой и употребяват свободния си потенциал за произвеждане на продукция, която може да подкрепи набирането на нужните материали и артикули.

Чрез въведеното с решение на Народното събрание изключително състояние в страната се основават условия с всички сили и средства, които не са задоволително регламентирани, да се подхващат нужните незабавни и неотложни дейности за закъснение разпространяването на инфекцията. Специалните ограничения няма да изолират страната ни от обсега на болестта, само че по-бавното й разпространяване ще понижи натиска върху здравната система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР