С реализирането на проекта, финансиран от Норвежкия фонд, Общината ще

...
С реализирането на проекта, финансиран от Норвежкия фонд, Общината ще
Коментари Харесай

Пловдивска компания ще монтира LED осветлението в „Южен” и „...

С реализирането на плана, финансиран от Норвежкия фонд, Общината ще пести 1 млн. киловатчаса електрическа енергия годишно

Над 1 млн. киловатчаса електрическа енергия и стотици хиляди левове годишно ще пестят регионите „ Южен” и „ Централен”, където следва да бъде инсталирано LED осветления на част от улиците. Очаква се до седмица да бъде подписан контракт за 1,2 млн. лева с консорциум „ Филкаб”, който завоюва търга, извършен от Община Пловдив”. Парите са безплатна помощ от Норвежкия фонд. Проектът обаче се забави поради бавната подготовка на документите по публичната поръчка и избора на реализатор.

Проектът планува монтаж на 1900 нови осветителни тела в две зони. В „ Южен” LED лампи ще поставят в карето сред Коматевско шосе, бул. „ Акад. Петър Динеков”, „ Македония” и „ Никола Вапцаров” в „ Южен” и сред бул. „ Копривщица”, „ Марица-юг”, „ Руски” и „ Христо Ботев” в „ Централен”. Според кмета на „ Южен” Костадин Язов регионът ще си върне вложените пари за четири години.

В Община Пловдив към този момент не са усетили съществено финансовия удар от внезапното повишаване на тока. От началото на юли общината е на свободния пазар на ток, както се изисква от националното законодателство, споделиха от администрацията. След извършената социална поръчка е подписан контракт за доставка на еленергия с компания „ Енерджи маркет глобал “ ООД на стойност 4,7 млн. лева без Данък добавена стойност, като цената се образува всеки ден съгласно данните на Българската самостоятелна енергийна борса. В контракта са включени всички поделения на общината, общинските предприятия и обществените домове без здравните и лечебните заведения и регионите.

Ако Общината нямаше подобен контракт, щеше да бъде принудена да заплаща на цените на снабдител от последна инстанция (ДПИ) на още по-високи цени. Електроенергията нараства с всеки месец. През юли киловатчас беше 29 стотинки приблизително, през август - 33, през септември - 35, показват от Общината. С 8 % нарастват сметките за ток на предприятията.

Общинската администрация се обитава в няколко здания и за тях през септември м. година за ток са платени 40 144 лева при изразходваните 207 380 киловатчаса и междинната цена 19 ст. за киловат.

През същия интервал 2021 година сметката е 44 662 лева за по-малко електрическа енергия, само че за доста по-малко сила - 127 308 киловатчаса. Средната цена обаче към този момент е 35 ст. за киловат.

Финансистите споделят, че са озадачени какви средства да залагат като разноски за електрическа енергия в бюджета за идната година, тъй като цените порастват непредвидимо. Зам.-кметът Стефан Стоянов отбелязва като позитивен факт, че множеството от детските градини и учебни заведения са на газ и парно, а доста от тях са санирани по стратегиите за енергийна успеваемост.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР