С разгара на четвъртата вълна от коронавирусна инфекция зачестяват и

...
С разгара на четвъртата вълна от коронавирусна инфекция зачестяват и
Коментари Харесай

Епидемия от фалшиви COVID-сертификати

С разгара на четвъртата вълна от коронавирусна зараза зачестяват и случаите на противозаконна търговия с подправени документи за имунизация. Документите стават все по-необходими – освен за туризъм в чужбина, само че дори и за посещаване на кафене или извършване на покупки в супермаркет. Това се случва на фона на мощна опозиция против имунизациите и другите противоепидемични ограничения, като мнозина антиваксъри са подготвени да платят солидна сума, с цел да се снабдят със документ, въпреки да не покриват условията за подобен. Тъй като търсенето дефинира предлагането, проведените незаконни групи оферират своите услуги при направата и пласирането на фалшификатите. Това се случва по целия свят, само че за купувачите това не е нещо безвредно – може да не получите нищо против парите си, а при откриване на схемата на доста места ви чака затвор, съобщи bTV.

Съединени американски щати

От офиса на основния прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд оповестиха през вчерашния ден, че 24-годишна жена от Илинойс е била задържана при опит да влезе в Хавай с подправен документ за имунизация. Противоепидемичните ограничения изискват всички пътуващи до островите да бъдат изолирани за 10 дни, в случай че нямат приключена имунизация. Служителите на летището в Хонолулу се усъмнили в достоверността на документа, тъй като името на имунизацията било изписано неверно – „ Мадерна “ вместо „ Модерна “. Клоуи Мозак напуснала летището преди чиновниците да съумеят да потвърдят резервацията ѝ в локален хотелски комплекс. В следствие се оказва, че името ѝ не попада в листата на гостите на обекта.

Проверка в държавните медицински записи потвърждава, че американката не е имунизирана. Специални сътрудници употребявали профилите ѝ в обществените мрежи, с цел да я проследят, показват медии зад Океана. В показанията си дамата удостоверила, че е заплатила на доктора си за издаване на документа за имунизация. Предстои да ѝ бъдат повдигнати обвинявания за имитация на медицински документи. Жена от щата Ню Джърси е упрекната в проведена търговия с подправени Коронавирус документи, разгласи прокуратурата в Манхатън. Жената постоянно взела участие в антиваксърски прояви. 31-годишната Жасмин Клифърд употребила профил в обществените мрежи с името @AntiVaxMomma и съумяла да продаде 250 подправени Коронавирус документа против сумата от 200 $ за всеки.

Прокуратурата твърди, че дамата е работила в екип с 27-годишната Надайза Бъркли, медицински чиновник в клиника в Патог, Ню Йорк, която въвела имената на 10 индивида в щатската имунизационна база с данни. За услугата клиентите заплащали спомагателните 250 $. Известен TikTok консуматор разкрил противозаконната скица в свое видео, което качил в платформата, алармирал и ФБР. От там оповестяват, че наблюдават дейностите на дамата още от юни. Повечето от клиентите, декларирали подправени имунизационни документи, били медицински служащи. Случаите зачестили след заповедта всички чиновници в лечебни заведения, лаборатории и домове за грижи да бъдат имунизирани до 27 септември. Гражданите, придобили подправени документи, също ще бъдат упрекнати в машинация.

Германия

Германската полиция е образувала специфичен отдел, който да се бори против възходящия черен пазар за фалшифицирани документи. Полицията в Кьолн удостоверила за телевизия А Ер Де, че измамниците осъществявали връзка чрез приложения с криптирани известия, което затруднява в допълнение следствията.

Търговията със документи включва както действителни разгласи, по този начин и подправени такива, които таксуват хората без те да получат заплатения документ. Често заплащанията се правят с криптовалута, което е процедура и на черния пазар за опиати и оръжия. Миро Дитрих, експерт по новата машинация, удостоверява, че Telegram се е трансформирал в сборен пункт за хора, които отхвърлят имунизациите и не имат вяра на данните за разпространяването на COVID-19. Противоепидемичните ограничения, изискващи представянето на документ за отбрана от вируса, потиква тези хора да се снабдят с фалшифицирани карти за имунизация. Говорителят на полицията в Кьолн Никол Гентнер разгласи, че шестима души са разследвани за присъединяване в измамите. Предлагащите услугата, както и тези, които се възползват от нея, получават санкции, включващи и отнемане от независимост.

Миналият месец полицията е обискирала клиника в Мюнхен след сигнали за злоупотреби с имунизационни документи, написа немският уебсайт „ Меркур “. Прокурорът Джулиан Гротц твърди, че сдобиването с празни документи за попълване е извънредно елементарно онлайн, както е и достъпът до лекарски печати. Разследване на Ем Де Ер разкрива, че подправени картончета са били предлагани във имунизационни центрове във Веймар, Каменц, Мюнхен и Хамбург. Цитирана от тях публикация от Telegram гласи „ Поръчка с щемпел – към този момент налична – доставка от 1 до 3 дни. Доставяме документ, щемпел, стикер на BioNTech или AstraZeneca и автограф върху печата. Две документа на цена от 150 евро “.

Румъния

През август служители на реда от Службата за следствие на стопански закононарушения към полицейския инспекторат в Алба Юлия, Румъния, под координацията на прокуратурата са направили два обиска в къщи в окръг Клуж след сигнали за злоупотреби с Коронавирус документи. Проверката потвърдила, че лицата са употребявали платформа за регистрация на имунизации и издаване на подправени документи. Един човек е бил арестуван, а други 10 са били извикани на разпит.

Италия

Италианската полиция заяви, че са разрушили няколко схеми за онлайн търговия със документи през юли. Разследването в Милано, извършено от прокурора по киберпрестъпления, посочило, че хиляди италиански жители са били в подготвеност да заплатят за направата на подправени имунизационни документи. Схемата е разкрита посредством платформи с изкуствен интелект, които дават опция полицията да следи онлайн средата и да реализира контакт с евентуални клиенти. Полицията оповестява, че е поела надзор над 10 криптирани канала, водещи към разгласи в даркнета. Търговците на документи претендирали заплащанията да се реализират с криптовалути, като цените варирали от 110 до 130 евро за „ извънредни “ пакети, включващи и дози от имунизацията. Освен италианци, измежду евентуалните клиенти са били и жители на други страни от Европейския съюз.

Директорът на данъчната полиция в Милано Джан Лука Берути, разгласи, че „ към 250 хиляди консуматори са се записали и стотици от тях са пробвали да се свържат с продавачите “. По данни на управляващите документите включвали датата на имунизация, QR код, както и партиден номер на двете дози ваксина, „ сложени “ на лицето – същите реквизити като на същинския документ. „ Искаме да бъде ясно, че всеки, който употребява подправен документ, рискува да му бъдат повдигнати обвинявания за машинация, които се санкционират с от 1 до 6 години отнемане от независимост “ прибавя Берути.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР