С промените в Закона за личната помощ поставяме акцент върху

...
С промените в Закона за личната помощ поставяме акцент върху
Коментари Харесай

Сачева: С промените в Закона за личната помощ поставяме акцент върху контрола и качеството

" С измененията в Закона за персоналната помощ слагаме акцент върху качеството на персоналната помощ и контрола върху даването й. Разглеждаме го като един от инструментите за поддръжка на хората с увреждания, като считаме, че персоналната помощ би трябвало да бъде съчетана и със обществени услуги ".

Това сподели министърът на труда и обществената политика Деница Сачева по време на събитие, проведено от Центъра за самостоятелен живот по случай Световния ден на хората с увреждания.

" Поставяме си за цел професионализирането на асистентите. Стъпка към това е нарастването на техните заплати. Не ограничаваме членовете на фамилиите да бъдат асистенти, само че считаме, че е хубаво да се влага и в експерти. Обмисляме да има и образования за членовете на фамилиите на хората с увреждания ", добави тя.

Сачева напомни, че плануваните средства в бюджета за 2021 година са 214,6 млн. лв. за персонални асистенти и още 85 млн. лв. по Закона за обществените услуги за асистентска поддръжка. Тя посочи, че нуждаещите се могат да получават поддръжка посредством предоставяната патронажна грижа по линия на оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", както и да се възползват от сходните услуги, предоставяни от общините.

Министърът уточни, че досега подписаните контракти за даване на асистентска поддръжка са 32 673 за общо 4 311 625 часа. Припомни и че законът е за всички групи хора с увреждания, като все още едвам 8% от ползвателите му са деца, а 40% са хора над 65-годишна възраст. По думите на Деница Сачева продължава да тече полемика по отношение на основаването на Кодекс за обществена поддръжка, който да сплоти другите закони в обществената сфера. В него сигурно ще бъде включена и персоналната помощ.

По рано денем министър Сачева се включи в полемика за правата на хората с увреждания, проведена от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Тя поздрави участниците и удостовери уговорката на държавното управление и Министерството да ги поддържа и да основава подобаващи политики за повишение на качеството им на живот.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР