С промени в правилника за прилагане на Закона за държавната

...
С промени в правилника за прилагане на Закона за държавната
Коментари Харесай

Партиите няма да плащат наем за централи, но ще трябва да ги ремонтират

С промени в правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност наемите на парцели, които са държавна благосъстоятелност, ще се дефинират на пазарен принцип на база оценка от самостоятелен оценител , а партиите - без значение дали са парламентарно показани или не, както и синдикатите, няма да заплащат наем и ще имат право да ги употребяват до 10 години, в случай че заплащат налози, режийни и настоящи поправки.

Проектът на разпореждане на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност планува наемните цени на парцели – държавна благосъстоятелност да се дефинират на база оценка, осъществена от самостоятелен оценител, отчитаща изискванията на съответния пазар и съобразена с признатите по реда на Закона за самостоятелните оценители стандарти за оценяване.

Досега наемната цена на пространства, предопределени за здравни, просветителни и филантропични действия за обществено облекчаване потребностите на популацията или на юридически лица с нестопанска цел, избрани за реализиране на общественополезна активност, както и на пространства, предоставени на интернационалните организации, които се дават чартърен без осъществяване на търг, се дефинира в троен, надлежно в петорен размер по отношение на наемната цена на жилище със същата потребна повърхност и индикатори.



Определянето на първичната наемна цена при осъществяване на търгове за отдаване чартърен на парцели – държавна благосъстоятелност към сегашния миг също става по отношение на наемната цена на жилище със същата потребна повърхност и индикатори, като се дава опция цената да бъде увеличена до 40 пъти според от действителните пазарни наемни цени за съответния регион.-->

С препоръчаните промени се цели по-добра отбрана на държавния и публичния интерес.

В осъществяване на признатите от Народното събрание промени в Закона за държавната благосъстоятелност и Закона за политическите партии, в плана на Постановление се планува още смяна в метода на даване на държавните парцели.

Политическите сили, отговарящи на член 31 от Закона за политическите партии, към този момент няма да заплащат наем, а ще се учредява безплатно право на прилагане върху парцел – частна държавна благосъстоятелност, за период не по-дълъг от 10 години.

В наредбите на Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност е записано категорично, че партиите не могат да употребяват държавния парцел за осъществяване на икономическа активност, нито да ги отдават чартърен или да ги преотстъпват за прилагане. От партийното управление ще би трябвало да заявяват, че разполагат с нужния финансов запас за стопанисването на парцела.

Партиите ще заплащат налог недвижими парцели и такса битови боклуци за парцела, всички експлоатационни разноски, както и тези за настоящи ремонти и поправки.

Политическите партии би трябвало да показват документ, удостоверяващ, че имат парламентарна група или задоволителен брой народни представители да образуват такава.

Извънпарламентарните партии пък ще би трябвало да потвърждават, че на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на 100 от действителните гласове.

При неплащане на разноските повече от три месеца, както и когато партията престане да дава отговор на условията на член 31 от Закона за политическите партии, договорът се приключва. С измененията в Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност се разписва в детайли и редът за прилагане на парцели – частна държавна благосъстоятелност от синдикатите. При използването на такива парцели синдикалните организации не могат да реализират в тях икономическа активност, нито да ги отдават чартърен или да ги преотстъпват за прилагане.

Синдикатът, на който e възложен за безплатно прилагане парцел частна държавна благосъстоятелност, също е задължен да заплаща налог недвижими парцели и такса битови боклуци за него, както и всички експлоатационни разноски и тези за настоящи поправки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР