С приемане на първо четене на промени в Закона за

...
С приемане на първо четене на промени в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът одобри въвеждането на тол-системата и електронните винетки

С приемане на първо четене на промени в Закона за пътищата Народното събрание през днешния ден утвърди въвеждането на тол-система и електронните винетки, като метод за заплащане на използването на републиканските пътища. " За " гласоподаваха 113 народни представители, 1 беше " срещу ", а 69 се въздържаха, обобщава организация " Фокус ".

Според измененията леките коли и транспортните средства с обща позволена маса до 3.5 тона ще заплащат за използването на пътищата посредством електронни винетки, които ще бъдат въведени от началото на идната година. Както до в този момент те ще са годишни, тримесечни, месечни и седмични, които ще запазят цените си. Въвежда се уикенд винетка, която ще важи от петък на обяд до неделя в среднощ, само че какъв брой ще коства занапред ще се прецизира.

Електронните винетки ще могат да се купуват на терминали за самотаксуване или с картово заплащане. Има и опция за събиране на вземанията посредством така наречен " карти за гориво ", издавани от разнообразни търговци, посредством които се реализират безкасови регистрации на разплащанията, с карти или чипове, които регистрират транзакцията.

Тол-системата би трябвало да проработи на 16 август следващата година

Камионите, рейсовете и всички транспортни средства с позволена маса над 3,5 тона ще употребяват тол система, на база изминатото разстояние. То ще се пресмята с инсталирано в транспортното средство бордово устройство, което записва данните за изминатото разстояние и позицията благодарение на световна навигационна сателитна система.

За транспортните средства, които нямат такова устройство, законът планува потреблението на маршрутна карта. За изминаването на едно и също разстояние ще се заплаща друга сума, според от положението на пътя.

Предстои уточняване използването на кои пътища ще е платено, като за момента несъмнено е, че такива ще бъдат автомагистралите и републиканските пътища първи и втори клас. По предварителни данни, става въпрос за към 16 хиляди километра пътна мреща. Не е изключено да бъдат обхванати и част от третокласните пътища. Тол-системата би трябвало да проработи от 16 август 2019 година.

Предстоят разисквания на цените

При дебатите преди гласуването от Българска социалистическа партия оповестиха, че желаят в залата да участва министърът на районното развиване Николай Нанков, защото имат доста въпроси към него. " Вчера той наговори куп лъжи. Считам, че министърът е този, който би трябвало да изясни каква е политиката и по какъв начин ще реализира заложените в програмата на ГЕРБ цели ", сподели Драгомир Стойнев от левицата.

От ГЕРБ отвърнаха, че не може претекстовете " за " или " срещу " законопроекта да бъдат на база наличието на министъра.

Заместник-председателят на Комисията по превоз Станислав Иванов посочи, че цените на тол таксите не са ясни, защото законът дава рамката. " Дава се рамката на стартирането на тол системата. След това септември месец, ще бъдат направени публични разисквания. Ще се дискутират цените, ще се дискутират обхватите ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР