С предстоящите промени в Конституцията и ограничаването на неконтролируемата президентска

...
С предстоящите промени в Конституцията и ограничаването на неконтролируемата президентска
Коментари Харесай

Мирчев: Много скоро България ще бъде част от въздушния Шенген

С идните промени в Конституцията и ограничението на неконтролируемата президентска власт посредством служебното държавно управление България ще се приближи до същинска парламентарна република. Това съобщи националният представител Ивайло Мирчев от “Продължаваме Промяната - Демократична България” в ефира на “Тази сутрин” по bTV. Според депутата предстоят и значими достижения по пътя към Шенген.
“Много скоро България ще бъде част от въздушния Шенген и ще има ясна пътна карта за присъединение към морския и сухопътния”, сподели още Мирчев. Той добави, че макар честите турболенции и конфликти в сегашния и предходните парламенти, България е извоювала енергийната си самостоятелност от Русия във връзка с природния газ и нуклеарното гориво, а до края на годината ще извоюва такава и във връзка с петрола. Народният представител регистрира, че тези гласувания мъчно биха били сполучливи без поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи в Народното събрание.
“Кое е по-добре от двете - да стоим с бялата престилка в свинарника и да си обясняваме по какъв начин няма да ни изцапат прасетата или с поддръжката на други партии да свършим верните неща за България”, попита реторично Мирчев. Той обаче още веднъж предизвести, че в случай че измененията в Конституцията не бъдат признати в декларирания пред обществото формат, правосъдният министър Атанас Славов и основни членове на кабинета ще подадат оставките си. Депутатът от ПП-ДБ подсети, че групировката му има едвам 63 гласа при нужни 160 за конституционно болшинство.
“В Народното събрание има задоволителна степен на осъзнаване, че повече по този начин не може. Процесите са много по-бавни, в сравнение с си ги представяме и знамение с 63 народни представители не може да се чака. Мога обаче да ви уверя, че тези 63 депутати са стоманени и вършат всичко допустимо корупционният модел на ръководство в страната повече да не съществува”, сподели още Мирчев.
Представителят на “Да, България” акцентира, че точно работещите регулатори са измежду основните принадлежности за справяне с корупцията у нас. Той още веднъж настоя за явен механизъм и критерии за асортимент на новите регулаторни управления, с цел да не се повтаря казусът с НЗОК от предходната седмица.
“Когато подобен основен регулатор разпределя 8 милиарда лв. годишно през публични поръчки за медикаменти, не може със златния пръст на “Възраждане” да се избира подуправител, против който има отчет на ДАНС и съществени възражения от наша страна”, сигнализира Мирчев. Според него с приемането на явен правилник за асортимент на управления на регулаторите всяка партия ще заплати сериозна политическа цена при възможните му бъдещи нарушавания.
На въпрос по отношение на полицейското принуждение във вечерта на митингите против Българския футболен съюз Мирчев още веднъж съобщи, че министърът на вътрешните работи е трябвало да си подаде оставката. Той акцентира, че персонално се е свързал с част от потърпевшите с вяра да бъдат изслушани от краткотрайната анкетна комисия за полицейското принуждение.
“Без подозрение полицейски произвол имаше, а Министерство на вътрешните работи началници излъгаха, че това не е по този начин. Притеснително е, че почитан полицейски чиновник може да излъже за такова нещо. Това е безчовечие. Министърът трябваше да си подаде оставката още във вечерта на конфликтите, когато е бил на кинопремиера”, заключи Мирчев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР