С поскъпването на газа и повишението на цените на тока,

...
С поскъпването на газа и повишението на цените на тока,
Коментари Харесай

Как да спестим от сметките за ток през лятото и през зимата?

С повишаването на газа и покачването на цените на тока, доста хора започнаха да трансформират някои от навиците си вкъщи с цел да спестят от сметката за ток.


Лятото

Най-големият потребител на електрическа енергия в летните месеци е климатика. Това сподели за Радио Варна Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и стабилно развиване. Той даде скъпи препоръки за това по какъв начин можем да спестим от сметката си за ток , както през лятото, по този начин и през зимата.

" Много хора се чудят какво да вършат с климатика. Дали да се откажат напълно от потреблението му, дали да понижим градусите на изстудяване или да го изключваме. Има един трик - рано заран, когато е още ветровито, да оставяме прозореца отворен с цел да може стаята да се охлади задоволително. След това, тръгвайки за работа е добре да затворим всички прозорци с цел да не влиза жегата. Това ще облекчи работата на климатика. Друг вид са сенниците за тераси, които не позволяват навлизането на слънчева светлина в дома ", разяснява Илиев.

" Някои споделят, че климаттикът би трябвало да бъде непрекъснато включен с цел да изхабява по-малко ток. Според мен, всеки човек би трябвало самичък да опитва и да вземе решение кое е най-добре за неговото домакинство ", съобщи още Илиев.

Той счита, че бойлерът не би трябвало да бъде непрекъснато включен.

" Бойлерът е добре да се включва единствено когато ви би трябвало. Освен това, бойлерите си имат и потенциометър. Водата може да се затопли в случай че е включен на 90 градуса, само че също и в случай че е на 30 градуса ", разяснява Илиев.

Като различен вид Илиян Илиев уточни така наречен колектори за бойлери , с които водата се затопля единствено от слънчева светлина без нагряване с ток. Тази инвестиция обаче коства към 2000 лв. и не е изключително известна у нас.

Зимата

" Едно от първите неща, които свършват в комерсиалните вериги когато времето застудее са духалките . Една духалка изхабява към 2 kW ток на час. Умножете количеството електрическа енергия по часовете, в които духалката работи и сами ще разберете какъв брой натоварва сметката ви за ток ", сподели Илиев.

Той недоумява, за какво доста постоянно в студените зимни дни, хората са по-леко облечени у дома, поддържайки по-висока температура на въздуха.

" Спокойно може да понижим градусите и да си сложим някоя връхнина ", разясни Илиян Илиев. Сред другите похвати за икономисване на ток са изключването на осветлението в празните стаи, както и техника и уреди, които не използваме сега.

" Винаги има едно малко диодче, което свети. Най-простият образец е с радиото в колата. Оставете го включено два дни и акумулаторът ви ще падне ", разяснява още специалиста.

Според него, хората доста подценяват методите на проветряване на стаите вкъщи през зимата.

" Чести и къси отваряния на прозорците в границите на 4-5 минути за бърз продан на въздуха и затваряме с цел да не избяга температурата. Ако имате климатик, който върти въздуха, би трябвало да отваряте прозореца единствено за няколко секунди ", разясни Илиян Илиев.

Той се разграничава от апокалиптичните прогнози на политиците за тежка зима.

Чуйте диалога на Иван Барбов с Илиян Илиев:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР