С помощта на неправителствена организация, наречена Спасете Украйна“, украинска баба

...
С помощта на неправителствена организация, наречена Спасете Украйна“, украинска баба
Коментари Харесай

Как украинска баба пътува до окупираната от Русия територия, за да намери отвлечения си внук

С помощта на неправителствена организация, наречена „ Спасете Украйна “, украинска баба пътува надълбоко във вражеска територия, с цел да избави 9-годишния си внук. За да се приготви за тази задача, тя се научи по какъв начин да създаде история за корицата и споделя, че е трябвало да пътува през минно поле зад вражеските линии.

Според украинското държавно управление повече от 19 000 украински деца са били отведени в Русия или окупирана от Русия територия от началото на войната. Русия споделя, че изтегля украински деца от боевете в Източна и Южна Украйна и ги привежда в сигурност. Международният углавен съд упрекна съветския президент Владимир Путин и неговия основен заместител, отговарящ за правата на децата, Мария Лвова-Белова, във военни закононарушения за нелегално депортиране и трансфер на деца.

Защо Русия лишава децата на Украйна

Микола Кулеба, създател на „ Спасете Украйна “ – организация с нестопанска цел, помагаща за спасяването на украински деца – сподели, че проектът на Русия е да унищожи украинската еднаквост.

„ Промиват им мозъците, индоктринират ги, русифицират ги “, сподели Кулеба.

Според Кулеба Русия краде бъдещето на украинските деца, като изтрива предишното им.

Много украински деца са настанени в ръководени от Русия учебни заведения и лагери. Няколко избавени украински деца споделиха пред " 60 минути ", че протичащото се в тези лагери е по-малко за отдих, а повече за превъзпитание. Те споделиха, че са им повтаряни неистини: че Украйна е изгубила войната и че родителите им не са ги желали.

„ Украинските деца не са нищо за тях “, сподели Полина посредством преводач. „ За да ни наранят, лишават децата ни. “

Как беше отведен Никита, внукът на Полина

Никита живееше в украински пансион за деца със специфични потребности, когато избухна война. Според преподавател в учебното заведение съветските управляващи са наредили всичките 86 деца там да бъдат преместени по-дълбоко в територията, следена от Русия.

Полина, която помоли " 60 минути " да не употребява фамилното й име от съображения за сигурност, разбра, че внукът й е бил изместен инцидентно.

" Прибрах се след работа, Отворих Instagram и там имаше фотография на детето ми, Никита, с надпис „ Русия взема деца “, сподели тя.

Бабата по-късно научи, че Никита е била местена най-малко три пъти за осем месеца, в това число в сиропиталище в Русия.

„ Руската федерация го открадна. Те го отвлякоха “, сподели ни Полина.

Месеци наред Полина, която оказа помощ за развъждането на Никита, не можеше да спи и нямаше воля да отида на работа.

„ Дори не желаех да пребивавам, тъй като нямаше за кого да пребивавам “, сподели тя.

Тогава тя откри „ Спасете Украйна “ във Фейсбук.

Спасяване на децата на Украйна

Спасение на Украйна е помогнало за спасяването на над 200 деца до момента, в това число внука на Полина. Кулеба беше президентски комисар по правата на детето на Украйна в продължение на съвсем осем години и стартира да управлява избавителни задачи под прикритие предходната есен.

Полина, която се реалокира в Полша преди войната, с цел да работи, с цел да може да поддържа Никита, хвана 20-часов трен, с цел да се срещне с екипа на „ Спасете Украйна “ в Киев. Пътуваше лека, само че изнесе тежестта на старешки грижи.

„ Той значи всичко за мен “, сподели тя. „ Той е моят въздух, моето небе, моята вода. Живея за него, той е моят живот. Много го обичам. “

Само дами отиват в избавителните задачи на „ Спасете Украйна “, тъй като мъжете би трябвало да останат откъм гърба и пердах. Майките и бабите получават инструктаж за сигурност от „ Спасете Украйна “ преди рисковото им пътешестване.

„ Ние им обясняваме, че руснаците ще ви сплашат “, сподели Кулеба. „ Те ще създадат всичко, с цел да ви спрат, да ви предизвикат. Ето за какво би трябвало да се концентрирайте върху детето си. Вашата цел е да вземете детето си и да не се страхувате. “

В нощта преди да си тръгне, с цел да откри Никита, Полина събра дарове за внука си.

Тя и Спаси Украйна бяха основали проект за прекосяване през граничните контролно-пропускателни пунктове покрай учебното заведение, където Никита беше държан в окупираната от Русия територия. Полина съумя да се обади, до момента в който „ 60 минути “ снимаха с екипа на „ Спасете Украйна “.

„ Движех се там в кола през това минно поле “, сподели Полина посредством преводач. " Имаше тежка миризма на мъртви тела. Толкова е ужасно. "

Докато са на път, единствената помощ, която Полина и други като нея имат, е загадка мрежа, проведена от Save Ukraine.

Борете се да върнете Никита вкъщи

До Минавайки през граничните контролно-пропускателни пунктове по пътя към учебното заведение, Полина се престори на филантропична работничка. Нейният водач скрито записа, до момента в който тя влизаше в учебното заведение, където беше държан внукът й.

„ Директорът ме попита „ по какъв начин стигнахте дотук? “ Казах му: " Аз съм доброволец. Дойдох от Полша и ви донесох филантропична помощ ", сподели Полина. „ Имах потребност да кажа нещо, с цел да мога да видя Никита и да измисля метод да го измъкна оттова. Това беше единственият метод да го направя. “

Веднъж вътре, Полина показа украински документ упълномощавайки я да вземе внука си вкъщи, само че сподели, че шефът, назначен от Русия, отказал да освободи Никита. Тя се притесняваше, че се пробват да му дадат нов живот в Русия. Полина се притесняваше, че руснаците са на път да дадат внука й на съветско семейство.

Миналата година президентът Владимир Путин подписа декрет за улеснение на приемането на съветско поданство за украински сираци и деца без наставнически грижи, позволявайки им да бъдат осиновени от съветски фамилии. Неговият комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова сподели, че самата тя е осиновила 15-годишно украинско момче от окупирания град Мариупол.

Полина сподели пред " 60 минути " документи, които я навеждат на мисълта, че Никита е на път да бъде осиновен от съветско семейство.

Тя сподели, че учебното заведение назова украинския й документ подправен и изиска ДНК тест, с цел да потвърди, че Никита е неин внук.

В продължение на 70 дни Полина отхвърляше да отстъпи. Накрая тя беше въведена в стая, където се събра още веднъж с Никита. Лвова-Белова и съветски камери също бяха там. Камерите се завъртяха, до момента в който Лвова-Белова връчваше дарове на Никита. Полина сподели, че Лвова-Белова също я попитала дали желае да остане в Русия и й предложила пари и кола.

" Нямам потребност от нищо. Имам всичко ", сподели Полина. < /p>

Лвова-Белова упорства, че Русия не дава украински деца за осиновяване и че поставя всички старания да ги върне. В обществените медии тя назова срещата на Полина и Никита наслада и им пожела „ благополучен живот “.

Продължение

Най-накрая събрани още веднъж, Полина и Никита започнаха дългото пътешестване назад към сигурността, шофиране денонощно в продължение на седмица. Екипът на „ Спасете Украйна “ поздрави двойката, когато дойдоха в Полша.

Полина и Никита възнамеряват да живеят в Полша, до момента в който войната свърши. Бабата е в развой на подаване на украинско наставничество над внука си.

Докато Полина приказва и споделя историята си, Никита има лична концепция какво би желал да прави с баба си.

„ Бих желал да играя с нея “, ни сподели той посредством преводач.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР