С помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama

...
С помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama
Коментари Харесай

Астрономи откриха близо 40 древни галактики

С помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили астрономи откриха към 40 доста антични солидни галактики, известни също като "черни " галактики, които са се образували по-малко от 2 милиарда години след Големия гърмеж, предава Франс прес.

"За пръв път откриваме толкоз огромна популация галактики, датиращи от първите 2 милиарда години от съществуването на Вселената, която се е формирала преди 13,7 милиарда години - съобщи ръководителят на проучването Тао Ван от университета в Токио и Френския комисариат по нуклеарна сила. - Това не подхожда на сегашните ни теоретични модели за този интервал от еволюцията на Вселената. "

"Черните " галактики са невидими за галактическия телескоп "Хъбъл ", който изпраща фотоси от близо 30 години и изследва дълбините на Вселената, позволявайки да се надникне в предишното.

"Въпросните галактики са като тъмни зони върху направените при забележима светлина фотоси на небето - разясни астрофизикът Давид Елбаз от комисариата. - "Черните " галактики обаче са източници на светлина в региона на милиметровите талази. Това ни оказа помощ да ги открием. "

Докато сътрудници на Ван и Елбаз се съмняваха в съществуването на този вид доста антични солидни галактики, интернационален екип от астрономи се зае с търсенето им, изхождайки от хипотезата, че предаваната от звездите им светлина е скрита от огромно количество междузвезден прахуляк.

"Събрахме индикации за съществуването им в избрани региони на небето и когато насочихме към тях мрежата от радиотелескопи АЛМА в Чили, бяхме сюрпризирани - означи Елбаз. - След по-малко от две минути галактиките като че ли изникнаха отникъде. "

Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Нейчър ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР