С половин година закъснение Сърбия има ново правителство. Снощи то

...
С половин година закъснение Сърбия има ново правителство. Снощи то
Коментари Харесай

Сърбия с ново правителство седем месеца след предсрочните избори

С половин година забавяне Сърбия има ново държавно управление. Снощи то беше подкрепено в Народното събрание от 157 депутати от общо 225 присъстващи на съвещанието. За премиера Ана Бърнабич това е трети мандат. Като цели тя уточни вложенията в енергийна инфраструктура и участието в Европейски Съюз.

Седем месеца след предварителните избори новият сръбски кабинет постави клетва. В състава му влизат 28 министри - 25 отраслови и трима без портфейл. Решение, което опозицията дефинира като прекомерно разточително в изискванията на рецесия.

Правителството беше образувано от обединението към Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич и социалистите на Ивица Дачич, който ще бъде вицепремиер и министър на външните работи.

Постът си не резервира министърът на енергетиката Зорана Михайлович. Тя е считаната за един от прозападните гласове в Сърбия, известна с уважението, с което се употребява от Европейски Съюз и Съединени американски щати, само че също и с сложните си връзки с проруски настроения Ивица Дачич. От новия състав отпада и досегашният вътрешен министър Александър Вулин, намерено именуван човек на Москва в Белград.

Енергетиката ще бъде безспорен приоритет. Новото сръбско държавно управление възнамерява да влага 12 милиарда евро, в това число в тръбопроводи за нефт и газ, както и за увеличение на потенциалите за произвеждане на електричество.

При представянето на програмата си пред Народното събрание министър председателят Ана Бърнабич уточни, че без значение от всички проблеми и различия, Европейски Съюз остава стратегическа дестинация за Белград.

" Сърбия е изцяло ангажирана с разговора с Прищина, само че изискването за нови съглашения за нормализиране на връзките е напълно да бъдат изпълнени договореностите от Брюксел, постигани преди съвсем 10 години ", съобщи Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия.

Номинирането на нов министър председател и сформирането на държавно управление закъсня, тъй като се забави свикването на Народното събрание поради нередности в една от изборните секции. На изборите на 3 април ръководещата Сръбската прогресивна партия завоюва най-вече гласове, само че се наложи да търси съдружни сътрудници, с цел да ръководи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР