Искането му е внесено до Общото събрание на колегиите във

...
Искането му е внесено до Общото събрание на колегиите във
Коментари Харесай

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

Искането му е импортирано до Общото заседание на колегиите във Върховния административен съд, а повода е спорна правосъдна процедура при решаването на трудово-правни разногласия по отношение на наказателни постановления за нарушение на трудовото законодателство, издадени от надзорен орган към Инспекцията по труда.

 

Противоречивата правосъдна процедура постанова да бъде обещано тълкувателно решение по отношение на това дали характерът на задължението по член 128, т.2 от Кодекса на труда (работодателят да заплаща в откритите периоди уговореното трудово заплащане за осъществената работа), изключва административно-наказателната отговорност на работодателя по реда на член 414, алинея 1 от Кодекса на труда.

Отбелязва се, че в практиката на административните съдилища се обрисуват две мнения. Според едното това обвързване на работодателя не е с обществен темперамент и за неизпълнението му не може да бъдат налагани санкции и имуществени наказания. Според другото обаче задължението по член 128 от Кодекса на труда е част от открития ред на държавно ръководство, има публично-правен темперамент и неизпълнението му предстои на санкциониране от Инспекцията по труда.

 

В настояването на основния прокурор до Общото заседание на колегиите на Върховен административен съд са посочени редица решения на административни съдилища в София и в страната по такива разногласия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР