С покачването на заразените от Covid-19 и ескалацията на четвъртата

...
С покачването на заразените от Covid-19 и ескалацията на четвъртата
Коментари Харесай

Covid-19 за политическа употреба – какви са фактите

С покачването на инфектираните от Covid-19 и ескалацията на четвъртата вълна, на дневен ред още веднъж е въпросът належащо ли е да се постановат по-строги противоепидемични ограничения и добре ли ръководят здравните управляващи актуалната епидемиологична вълна. В навечерието на следващите избори (президентски и парламентарни) тематиката е и мощно политически експлоатирана.

Управлението на здравната рецесия предизвика взаимни обвинявания сред служебния здравен министър Стойчо Кацаров и здравните " остриета " на ГЕРБ в лицето на някогашния здравен министър Костадин Ангелов и уволнения от Кацаров някогашен шеф на " Пирогов " проф. Асен Балтов , който в този момент е претендент за народен представител от партията на Бойко Борисов. Самият Борисов също прави включвания по тематиката, само че с цел да нападна непосредствено президента Румен Радев, на който приписва цялата отговорност за всичко в страната.

Миналата седмица, че умрелите от ковид за денонощието 178 души " се придвижиха в по-добър свят от този на Румен Радев и на този неуспех Стойчо Кацаров ".

Тази седмица Асен Балтов предсказа, че сегашната Covid-вълна ще е най-смъртоносната. Костадин Ангелов упреква Кацаров в цинизъм и несъответстващо държание. Кацаров от своя страна се пази с данни, че в този момент умират по-малко хора, в сравнение с при предходните две талази, когато здравната рецесия се управляваше от кабинета " Борисов 3 ". Настоящата вълна, обаче към момента не е завършила.

Какво демонстрират обстоятелствата за ръководството на здравната рецесия при ГЕРБ и служебното държавно управление?

Октомври 2020 vs Октомври 2021 година

Някои наблюдаващи, включително математикът на оперативния щаб против вируса по времето на Бойко Борисов – проф. Николай Витанов – съпоставят заболеваемостта и смъртността през октомври месец предходната година с октомври месец тази година и вършат извода, че през октомври 2020 година са умряли по-малко хора, в сравнение с през тази. Подобно съпоставяне обаче не е правилно, тъй като в същия интервал на 2020 година страната ни беше с доста по-ниска заболеваемост и надлежно смъртност. И ни делеше цялостен месец от пика на втората вълна. Тази година епидемиологичният напредък стартира по-рано, още в края на лятото, тъй като преобладаващият Делта вид се популяризира по-бързо, даже в топлото време. Макар да няма прогнози какъв брой ще продължи тази вълна, упованията са да завърши по-рано по отношение на тази от есента и зимата на 2020, която стартира по-късно и свърши след Нова година.

Ето какво демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) за 14-дневната заболевамеост към 11.10. 2020 година и 18.10.2020 година: единствено 2 области са със заболеваемост над 120 на 100 000 души към 11.10. и 6 области към 18.10.





За съпоставяне към 10.10.2021 година всички области без Кърджали са със заболеваемост над 120 на 100 000, 7 области са със заболеваемост над 500 на 100 000, 16 са със заболеваемост сред 250 и 499 на 100 000 и 5 са сред 100-249 на 100 000.



Стойностите, показани на картата, регистрират 14-дневната заболяемост на 100 000 към 10.10.2021; източник: НЦЗПБ

Рекордната смъртност

По отношение на смъртността данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания демонстрират, че към 10 октомври 2021 година 14-дневната смъртност е 16.9 на 100 000 души . По време на пиковете при предходните талази е била надлежно 27.9 на 100 000 през декември 2020 и 24.5 на 100 000 през април 2020 година .



При актуалната вълна (засега) най-вече умряли за денонощие са регистрирани на 5.10.2021 г- 178. При предходните две талази максимален брой смъртни случаи за денонощие са регистрирани на 20.04. 2021 година- 217 умряли за денонощие и на 1.12.2020 година – 221 умряли за денонощието. На този стадий смъртността от Covid-19 през актуалната вълна е по-ниска от записаната в пиковите моменти на предходните две талази. Трудно е да се вършат прогнози дали тази вълна ще е по-смъртоносна от предходните, защото това зависи от ограниченията, които ще бъдат приложени или няма да бъдат приложени за ограничение на разпространяването.

И при предходните талази, и в този момент, България регистрира рекордна смъртност в Европейски Съюз и в международен мащаб. Причините за това са сложни: доста невисок имунизационен обхват; неприятен здравен статус на населението; зле уредена здравна система; отвод от използване на " твърди " и непопулярни ограничения от управляващите на национално и локално ниво; неприятна дисциплинираност – отвод от съблюдаване на наложените ограничения и слаб надзор на спазването им и други





Ето и по какъв начин управляващите реагират на хода на епидемията...

Управлението на рецесията в този момент:

В момента служебният здравен министър Стойчо Кацаров е упрекван от своите съперници в отвод да ръководи здравната рецесия. Той твърди, че здравните управляващи следят деликатно обстановката и са в подготвеност да се намесят с по-строги ограничения. Такива се чака да бъдат оповестени в петък. Служебното държавно управление има признат, към който обаче управляващите не се придържат . Ако той се спазваше, тъмночервените области трябваше да се в локдаун. В проекта е планувано налагане на ограничавания първо на районно и в краен случай на национално равнище.

Служебният здравен министър търпи рецензии, че лечебните заведения по места към този момент се задъхват под натиска на болните, има случаи на върнати пациенти, не всички Covid-зони действат обикновено, а персоналните лекари са претрупани.

Кацаров твърди, че здравната система е добре готова от служебното държавно управление и в случай че има неуредици, то те са районни и ще се вземат ограничения да бъдат поправени. Той споделя, че една от аргументите за високата смъртност е неприятното положение на здравната система, която е оставило ръководството на Бойко Борисов . А другото: че българите и преди Covid-19 са с най-висока смъртност.

Кацаров търпи и рецензии за това, че е " пропилял лятото ", когато е можел да усили имунизацията с разяснителна акция и въвеждане на меки форми на насила като условието за вход със здравен документ в редица обекти. Неговата позиция е, че не би трябвало да има насила, тъй като това може да ускори антиваксиналните настроения.

Управлението на рецесията преди:

През предходната есен публично разгласен проект за деяние нямаше . Тогава ръководещите от ГЕРБ бяха възприели метод да ръководят рецесията " гъвкаво " съгласно развиването на обстановката и най-много съгласно разпорежданията на премиера Бойко Борисов . И в тактиката на ГЕРБ първо се постановяваха ограничения на районно равнище и в краен случай на национално.

Управлението на Борисов също беше подложено на критика през предходната година, че е позволило безпорядък и ужасяващо висока смъртност . Почти през целия ноември 2020 година у нас бяха регистрирани по над 4000 случая на новозаразени на ден, без да се постановат изключително твърди ограничения. В последните дни в този момент имаме по 3300-3400 нови случая на ден, още веднъж при съвсем отсъстващи ограничения.

На 11.11.2020 година тогавашният здравен министър Костадин Ангелов декларира в изявление за БНР: " В сегашния миг, при дифузно разпространяване на вируса, локдаун няма да има резултат. В момента обществото няма схващане за спазването на ограниченията и в случай че се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи противоположен резултат ". Попитан за какво заведенията за хранене остават да работят в режим до 23.30 часа, Костадин Ангелов разяснява: " В хода на предното затваряне в страната, когато имаше съвсем цялостен локдаун, имахме извънредно съществени обвинявания към нас, че сме увредили психологичното здраве на българите ".

Относно случаите на връщани от лечебните заведения хора Костадин Ангелов твърди: " Хората губят психическа резистентност и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се постанова ".

Този коментар е изработен при 4390 нови случая за денонощие, 4176 души в болница и 280 души в интензивни отделения.

В момента има 3327 нови случая, 5 707 души в болница и 487 души в интензивни отделения. За съпоставяне най-вече приети в болница имаше при третата вълна напролет на тази година – над 8000 души, само че здравната система ги пое с по-малко разтърсвания спрямо края на предходната година.

На 18-20 ноември 2020 година към този момент медии демонстрират по какъв начин чакащ на стълбище в пловдивска болница пациент по-късно умира , а заболели в Пазарджик чакат на носилки по 40 часа да ги одобряват. По това време в болница се лекуват 5878 души, на интензивно лекуване са 344 души. В коментар на случая с умрелия човек в Пловдив Ангелов споделя, че " това е върхът на айсберга и такива неща се случват, тъй като здравната система не е реформирана " . Ангелов споделя, че е подготвен да поеме политическа отговорност за умиращите пациенти, в случай че се постанова. Но по думите му " здравната система се оправя " .



Няколко дни по-късно, на 25 ноември 2020 година, държавното управление на Борисов афишира локдаун под натиска на публичното неодобрение и претрупаната здравна система.

Правителството на Бойко Борисов обезпечи задоволително количество ваксини, само че при небалансиран асортимент , поради който в началото имаше малко ваксини и това забави имунизацията в първите месеци. Не липсваха и организационни компликации. Заради това в този момент служебното държавно управление се оправдава с кабинета " Борисов " за слабия интерес към имунизациите.

Изводи:

И служебното държавно управление, и държавното управление на Бойко Борисов ръководят здравната рецесия като изчакват оптимално дълго преди да наложат твърди противоепидемични ограничения за да запазят оптимално доста стопански действия.

Това разрешава достигането на висока заболеваемост и надлежно смъртност .

И при двете ръководства ограничения се постановат първо на районно равнище, и в краен случай на национално . Много постоянно локалните управляващи отхвърлят да приложат ограничения, без да им бъдат разпоредени централизирано. Това поражда напрежение и опълчване, в това число на политическо равнище: сред национална и локална власт и ръководещи и съпротива. Това дава съображение централната власт да бъде упреквана в бягство от отговорност, не без съображение.

От изказванията на здравните министри е видно, че ръководството на здравната рецесия се управлява не от позиция опазването живота на допустимо най-вече хора, а от други съображения : стопански, политически, регистрира се с преобладаващото публично мнение, което не постоянно е в най-хубав публичен интерес.

Вина за ниското имунизационно покритие носят и кабинета на Борисов, и служебното държавно управление, само че и политиците – да вземем за пример партията на Слави Трифонов " ИТН ", която бе с най-голяма група в последния парламент, води открита акция и против имунизирането, и против въвеждането на по-сериозни ограничавания.

Тази година България е в перманентна предизборна обстановка, която можеше да се употребява за съществени диспути, основани на експертиза и насъбрания опит, по какъв начин страната да се оправи с коронакризата. Това обаче не се случи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР