Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност,

...
Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност,
Коментари Харесай

Бил ли е Делян Пеевски някога в несъвместимост

" Никога не съм бил и в несъответственост за заемана служба ", заявява някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, откакто стана първият българин, чието име изтече от документите по интернационалното журналистическо следствие " Досиетата Пандора ". Информацията за трите офшорни сдружения на Пеевски бе оповестена от проверяващия уебсайт.

Въпросът за офшорната несъответственост

Проверката на Bird демонстрира, че на 19 ноември 2013 година филиалът на офшорния снабдител на правни услуги Trident Trust в Швейцария е упълномощил на собствен чиновник да оформи промяната на собствеността на компанията Felina Trade & Investment Inc. Тя е записана в офшорната зона на Британските вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.

Документите за промяната на собствеността са изпратени като атачмънти във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се схваща, че на 12 ноември 2013 година капиталът от 50 000 Щатски долар на Felina е трансфериран от Lassandra Corporation, записана в Британски вирджински острови, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.

В един от документите, с който се удостоверява промяната на собствеността, като шеф на Felina е посочен Делян Пеевски , оповестява Bird и ползва факсимилета. По това време Пеевски е народен представител от Движение за права и свободи в 42-то Народно заседание .

Документите не демонстрират от кой момент депутатът е шеф на компанията, само че когато през 2014 година той подава годишната си декларация за 2013 година, в нея няма и диря от Felina . Там са маркирани единствено 17 хиляди лв. спестявания. Няма и маркирана каквато и да е компания, на която тази офшорка да се явява дъщерно сдружение. Пеевски твърди, че е заявил тази благосъстоятелност, само че не споделя по кое време.

Правилникът на Народното събрание категорично не разрешава на депутатите да вземат участие в управителни или контролни органи на търговски сдружения и кооперации. При встъпването си в служба всеки национален фаворит попълня специфична декларация, че не заема несъвместими длъжности. Пеевски е заявил, че не е шеф на компании. Депутатите могат да имат благосъстоятелност в търговски сдружения, само че не и да ги ръководят. Собствеността наложително би трябвало да се заявява.

При встъпването си като народен представител в 44-то Народно заседание през 2017 година, Пеевски афишира благосъстоятелност в три задгранични компании и в една българска компания, припомня Bird.bg.

Пеевски не отхвърля да е притежател на офшорките, само че твърди, че това е заявена благосъстоятелност. Той споделя, че е оповестил собствеността върху компания, която се явява притежател на офшорките. В случая въпросът е дали Пеевски е спазил закона и е заявил в точния момент своята благосъстоятелност, тъй като в декларацията му от 2014 година няма компании .

В този подтекст той твърди, че " в никакъв случай не е бил в несъответственост за заемана служба ".

По проблема на ДАНС,, които би трябвало да открият дали всичко е заявено, укривани ли са налози и така нататък По отношение на несъвместимостта обаче най-важни са датите.

През 2013 година Делян Пеевски не бил народен представител само в интервала 11 март – 21 май. Това е интервалът сред разпускането на 41-ото и встъпването на 42-ото Народно събрание. Ако той е бил шеф на офшорката Felina единствено в този интервал, проблем няма. През останалото време би бил в несъответственост, защото е депутат и в двата Народното събрание.

Конституционна несъответственост

Делян Пеевски обаче се е сложил в обстановка на несъответственост и то при различен доста по-знаков мотив. Както се вижда от определение 1/2014 година на Конституционния съд, Пеевски за пет дни е заемал по едно и също време поста ръководител на ДАНС и депутат, които са несъвместими една с друга (чл. 68 алинея 1 от Конституцията).

На 14 юни 2013 година тогавашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски е определен за ръководител на ДАНС по предложение на премиера Пламен Орешарски. Депутатът " неотложно е положил изискуемата клетва по член 8а ЗДАНС " е подал молба за оставка като народен представител с вх. № 354-00-374/14.06.2013 година Искането на Пеевски е оставката да бъде гласувана неотложно.

Тя обаче не е гласувана при настъпилия безпорядък в пленарната зала. Така Пеевски по едно и също време се оказва и народен представител, и ръководител на ДАНС. Това са две изцяло несъвместими позиции.

на прокуратурата още същия ден (14 юни) не оставя никакво подозрение, че Пеевски е почнал да извършва отговорностите си като ръководител на ДАНС. Той се е срещнал с тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев. Насрочена е нова работна среща за 17 юни (понеделник).

Тази работна среща обаче не се организира, тъй като многохилядните цивилен митинги го карат да се отдръпна от управителния пост в ДАНС.

На 17 юни 2013 година Пеевски със заявление № 354-00-385 отдръпва подадената от него оставка като депутат и същата в никакъв случай не е гласувана от Народното събрание. На 19 юни 2013 година Народното събрание приема ново решение, с което анулира решението си за избор на Пеевски за ръководител на ДАНС.

Конституционният съд се произнася

Този неуместен юридически проблем, в който Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Пеевски вкарват Народното събрание, е оправен с едно решение и едно определение на Конституционния съд. Конституционен съд е сезиран на два пъти от президента Росен Плевнелиев.

След първото сезиране, че Народното събрание е било длъжно да гласоподава оставката на Делян Пеевски за началник на ДАНС. Неговият мандат като депутат не се приключва автоматизирано с избора му за началник на специфичната работа.

Второто сезиране на президента е с искане да бъде оповестено за противоконституционно решението на Народно събрание за анулация на избора на Делян Пеевски за началник на ДАНС. Именно, с докладчик някогашният народен представител от ГЕРБ и сегашен парламентарен арбитър Анастас Анастасов, дава явен отговор на въпроса:

Бил ли е Делян Пеевски в миналото в несъответственост?

Анастас Анастасов написа, че оттеглената оставка на Пеевски като народен представител и писмото му до медиите, че не желае повече да е началник на ДАНС, реализират " конституционосъобразния резултат на оставка от поста ръководител на ДАНС ".

" Това е по този начин, защото нито Делян Пеевски е могло да бъде принуден да упражнява пълномощия, които той не желае да упражнява, нито ДАНС е могла да бъде оставена без управление ", написа в определението на Конституционния съд.

С това Конституционен съд приема, че Пеевски е бил началник на ДАНС, каквото и да твърди, само че не желае да извършва повече тези пълномощия, в това число да си подаде оставката като началник на ДАНС.

Определението на Конституционен съд оправдава решението на Народното събрание да анулира избора на Пеевски, тъй като другояче " би се стигнало до парализиране на ДАНС и до блокиране на политиката на страната по отбрана на националната сигурност и противодействието на престъпността ".

В края на определението се споделя, че обстановката, в която е изпаднал Пеевски за тези пет дни, съставлява несъответственост.

" Конституционният съд намира за нужно да добави, че несъвместимостта като съображение за предварително преустановяване на мандата на депутат значи, че Народното събрание не може да подхваща дейности, с които изкуствено да я породи, а би трябвало с актовете си да се стреми да я предотвратява ", написа в определението.

С това Конституционен съд споделя, че Народното събрание е бил надали не задължен да анулира избора на Делян Пеевски в ДАНС, с цел да не породи изкуствено несъответственост. Несъвместимостта обаче е съществувала в продължение на 5 дни и определението на Конституционен съд от 14 януари 2014 година е доказателство за това.

От позиция на новия проблем с офшорните компании на Пеевски, инспекцията на българските институции би трябвало да отговори на въпроса дали видният предприемач и политик не е бил в неповторима двойна несъответственост: Едновременно шеф на офшорка, народен представител и началник на ДАНС в продължение на 5 дни, които ще останат в историята.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР