С първото си влизане в класацията на стоте най-големи бизнеси

...
С първото си влизане в класацията на стоте най-големи бизнеси
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй - сред най-печелившите в Югоизточна Европа

С първото си влизане в класацията на стоте най-големи бизнеси на Югоизточна Европа през 2018 година АЕЦ " Козлодуй " попадна непосредствено измежду 10-те най-печелившите компании с растеж на облагата си над 20% през предходната година. Това демонстрира годишната ранглиста на организация SeeNews на фирмите от района по доходи, напредък или спад, както и по браншове. Десет български компании влизат в топ 100 по доходи. Седем от тях са от енергийния отрасъл, две са крупни търговци на едро и дребно и една е добивната компания.

За втора поредна година " Лукойл Нефтохим Бургас " и производителят на метали " Аурубис България " са измежду водещите 10 компании в района по доходи. Те обаче отстъпват позиции по отношение на 2017 година " Нефтохим " пада с едно място до шеста позиция с приходи от малко над 3 милиарда евро. " Аурубис " губи две места и в този момент е на осмо с доходи от 2,576 милиарда евро.

Румънската автомобилна компания " Дачия " (Dacia) за пета поредна година остава най-голямата компания в Югоизточна Европа, следвана от словенската " Петрол " (Petrol) и румънската " О Ем Ви Петром " (OMV Petrom). Класацията топ 100 е доминирана от Румъния с 54 участници, следвана от Сърбия с 13, надминавайки Словения, която тази година влиза с 12 представители. България и Румъния влизат в изданието надлежно с 10 и 9 компании, до момента в който Босна и Херцеговина и Северна Македония имат по една. Албания и Молдова към момента нямат представители в класацията.

Челната десетка и тази година се заема от същите компании от Румъния, Словения, България, Хърватия и Сърбия, генериращи 27% от общите доходи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР