С отворено писмо до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков

...
С отворено писмо до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков
Коментари Харесай

Творци и интелектуалци питат Кошлуков защо спря "Умно село"

С отворено писмо до генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков създатели и интелектуалци показват несъгласието си със свалянето от екран на предаването " Умно село ", което се излъчва от 1998 година и което самата телевизия показва като авторска поредност за портрети на ярки български персони. Писмото е написано от скулптора проф. Емил Попов и е изпратено и до членовете на УС на публичната медия. То е подписано от още 40 представители на изкуството и културата, измежду които Стефан Цанев, Георги Господинов, шефа на Националната изложба Ярослава Бубнова, ръководителя на СБХ Любен Генов, Станислав Памукчиев, Павел Койчев, Валентин Старчев, Минчо Минчев,Рада Москова, Деян Енев, Божана Апостолова, Манол Пейков, Нешка Робева, заяви " Площад Славейков ". На 28 декември м.г. бе излъчено последното издание на 50- минутната външна продукция, откакто договорът на създателите й Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов с Българска национална телевизия не е възобновен.

" Нима към този момент не стана ясно на всички, че единственият положителен багаж, който един народ може да придвижи във времето, са образците на неговото изкуство и просвета?! И че в случай че самочувствието на една нация се гради на нейните минали и сегашни духовни достижения, то не друго, а паметта за тях обезпечава живот на това самочувствие? Масовото отношение към духовното завещание у нас от дълго време е пагубно. Борбата за оцеляване в допълнение го обрича на давност. Един след различен си отиват от този свят хора, чийто живот и творчество са чертали спиралата на личното ни развиване, само че паметта за тях остава само у техните близки. Младите българи не познават личната си история, а даже за тези, които се интересуват, знакови имена в българската просвета са познати единствено от учебниците ", написа в писмото на проф. Емил Попов. Копие от него е изпратено и до Съвета за електронни медии и до комисията по културата и медиите в Народното събрание с ръководител Вежди Рашидов.

" Ето за какво не мога да допускам, че управлението на Българска национална телевизия е избрало да наложи несъгласие върху производството на жив, жизнерадостен списък, съставляващ скъп фонд на българската просвета. Това решение е възмутително, необяснимо, стряскащо. И защото съм още жив, а доста от тези персони в това време си отидоха, няма да спра да задавам въпроса: в кой тъкмо миг Българска национална телевизия реши, че трупането на този списък би трябвало да бъде прекратено?! ", се споделя още в него.

Договорът на " Умно село " не е удължен по финансови аргументи, разяснява шефът на Българска национална телевизия Емил Кошлуков пред " Дневник ". Според него малкия екран не може да си разреши сходна външна продукция в интервал на финансова рецесия. Кошлуков е споделил още, че екипът на Българска национална телевизия счита да прави сходна графа със личен запас. Любопитното е, че откакто стана шеф на Българска национална телевизия, някогашният народен представител няколко пъти върви в Народното събрание с искане да получи повече пари именно с претекст, че с тях счита да поддържа българската просвета и да съхранява паметта на нацията, обвързвана с бележити художници, актьори, писатели и поети. " Аз считам, че Българска национална телевизия е оня цимент, който сплотява обществото, развива езика, резервира културата и паметта и създава артикул, нужен на страната. Ние вършим това, което нито една комерсиална телевизия няма да направи. Вие няма да видите нашите излъчвания по Би Ти Ви и по Нова, тъй като няма интерес към тях. Никой не се интересува от заварката на българската нация, както ние би трябвало да се интересуваме ", съобщи Кошлуков пред депутатите през септември м.г. при първото си посещаване с искане за нарастване на издръжката от бюджета. В последна сметка откакто Кошлуков зае поста, в програмата на Българска национална телевизия останаха рубрики като ежедневното готварско предаване " Бързо, елементарно, вкусно " и неделното предаване " Пътеки ". Както " Сега " писа, за излъчването на кулинарното шоу Българска национална телевизия продължава да заплаща по над 4 000 лева на брой. За 30-минутното " Пътеки ", чийто водещ е брачната половинка на притежателя на рекламни организации Красимир Гергов - Деница, по време на състезанието за общоприет шеф на Българска национална телевизия синдикалният водач Емил Розов заяви, че коства по 4200 лева на Българска национална телевизия.      
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР