С освобождаването ми по този начин България застрашава членството си

...
С освобождаването ми по този начин България застрашава членството си
Коментари Харесай

Бившият шеф на Сметната палата: С освобождаването ми от поста България застрашава членството си в ЕС

С освобождението ми по този метод България заплашва участието си в Европейски Съюз. Това съобщи в студиото на " На Фокус с Лора Крумова " някогашният ръководител на Сметната палата Цветан Цветков в първото си изявление. Припомняме, че с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и “Български напредък ” Цветков беше махнат поради непълен надзор на финансирането на политическите партии, като се визираше казусът Nexo. 

“Присъединявайки се към Европейски Съюз, България е поела ангажимент да подсигурява отбрана на финансовите ползи на съюза посредством Независимата висшата институция.  С този акт на Народно събрание, те заплашват независимостта на висшата институция  и нейното обикновено действие ”, уточни той.

По думите му решението е и противоконституционно, “защото  опонира на правилото на правовата страна ”. “Този принцип е нарушен, тъй като е съществено застрашена независимостта на Сметната палата като конституционно организиран орган. Вторият претекст е, че са жестоко погазени императивни правила на закона за Сметната палата, които уреждат метода на освобождение на ръководителя на Сметната палата ”, изясни Цветков.

Процедурата по избиране на нов ръководител е с дълготрайност към 2 месеца, уточни още той. 

“Решението ме изненада ”, сподели Цветков, който не бил предизвестен. “Усетих, че нещо ще се случи по време на дебатите в Комисията по бюджет и финанси ”, добавя някогашният началник на Сметната палата. 

Той изясни, че въпросните дарения от по 20 000 лева, отиващи към “Демократична България ” и станали мотив за спор, са “опит да се прикрие подаяние от юридическо лице ”. “Когато размерът на дарението не дава отговор с размера на приходите, ние разгласяваме противоречие. Има случаи, в които има такива несъответствия, когато жителите са работили в чужбина ”, разясни Цветков. 

По думите му това е било ясно на депутатите. “Въпреки това на идната заран беше подадено проекторешението и подписано от водачите на парламентарните групи, и протече спор, вследвие на който аз бях освободен ”, сподели той. 

Цветков е безапелационен, чиновниците в Сметната палата “винаги сме изпълнявали професионално и честно нашите отговорности ”. 

Той се съмнява одитите и отчетите на Сметната палата, посочващи редица нарушавания, да са причина за отстраняването му от служба. 

Дори в противен случай - “През тези 8 години дружно с моето сътрудници демонстрираме нашия професионализъм и може би сме ги респектрали, с цел да се обаждат и да желаят избрани услуги от нас ”, съобщи Цветков. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР