С остър коментар по повод американските санкции върху български граждани

...
С остър коментар по повод американските санкции върху български граждани
Коментари Харесай

Премиерът: Унизително е да ни казват за корупцията отвън


С изострен коментар във връзка американските наказания върху български жители и компании поради корупция излезе министър председателят Стефан Янев по време на съвещанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Изключително обезпокоително и унизително е да получаваме информация извън за съществуването на съществени корупционни практики, против които способените органи на държавната власт явно не са подхванали нищо дейно досега, казаЯнев. И добави, че държавните структури „ са били не просто неефективни и безполезни, само че в обществото ни има подозрение, че са катализирали развиването на корупционната среда ".

Янев не скри гнева си, че структури, които по закон би трябвало да работят на правилото на политическия неутралитет, са работили пристрастно.

Според него наложените наказания от Съединени американски щати по закона “Магнитски “ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че „ проблемите и следствията от това към този момент излизат отвън националните ни граници “.

Янев сподели още, че описът на Национална агенция за приходите с компаниите и лицата, попадащи под глобите на Съединени американски щати, има за цел да сведе до най-малко рисковете за страната в политически и стопански проект. Премиерът предизвести също, че корупцията среда унищожава интернационалния престиж на България и подкопава устоите на демокрацията.

Няма по какъв начин да имаме постоянна политическа система, просперираща стопанска система, нито работеща обществена система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията, уточни Янев. Служебният премиера обаче предизвести, че няма по какъв начин да се изкорени корупцията без смяна в работата на прокуратурата, правосъдната система и всички правоприлагащи органи.

Янев сподели, че в работата на Съвета по сигурността има установени проблеми. Така да вземем за пример Съветът действа без секретарит и не е бил свикван постоянно, както плануват нормативните документи.

На Съвета по сигурността участват вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, министърът на защитата Георги Панайотов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, шефът на ДАР Атанас Атанасов, ръководителят на ДАНС Пламен Тончев, финансовият министър Асен Василев и други

Дневният ред на съвещанието на Съвета по сигурността планува разискване на ограничения за гарантиране на политическата стабилност; настоящите опасности и закани за системата за отбрана на националната сигурност; нужда от нови и съответни политики за битка с корупцията; използване на по-ефективни механизми за съгласуваност и взаимоотношение на структурите в бранш " Сигурност “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР