С още два месеца да бъде удължена извънредната епидемична обстановка

...
С още два месеца да бъде удължена извънредната епидемична обстановка
Коментари Харесай

Удължават епидемичната обстановка с още 2 месеца


С още два месеца да бъде удължена изключителната епидемиологична конюнктура в страната е предложил основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, съобщи Нова тв. Става въпрос за месеците октомври и ноември, когато се чакат първите грипни талази, които пък ще се смесят с циркулацията на коронавирусната зараза.

Мерките, към този момент, няма да се стягат.

По-рано Кунчев взе участие в полемика на тематика „ COVID-19 – провокации и решения пред лечебните заведения за болнична помощ “. На нея той съобщи, че здравната системата е готова за по-голяма заболеваемост от тази, която се следи у нас сега. „ Притеснява ме обаче огромната смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински личен състав също е стеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за най-малко 14 дни, е сериозен удар по нея”, уточни той.

За 2 седмици случаите в Европа са скочили приблизително с 20%. Има обаче страни с по над 80%. „ На този декор България е една от доста дребното страни с понижение и то е с минус 2,7%. Не е доста, само че на фона на общото нарастване е показателно, че след платото през август успяхме да реализираме няколко седмици на последователно понижаване на случаите, сподели той. И добави: Имайки поради досегашната динамичност можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия, Испания и Португалия ще пристигна при нас или ние сме им я предали, също не е ясно. През последните дни има леко повишаване, тъй че този % минус 2,7 ще премине към повишаване, предвижда доцент Кунчев.

Според него от края на другата седмица ще „ завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата”. В това няма да има нищо изненадващо. Този развой го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят отначало. Имаше митинги на родителите. Бавно и последователно обаче си влязоха в естествен режим. Очаквам това да стане и с учебните заведения, безапелационен бе основният държавен здравен контрольор.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР