С още 6 месеца ще бъде удължена валидността на личните

...
С още 6 месеца ще бъде удължена валидността на личните
Коментари Харесай

Променят срока за лични карти и паспорти

С още 6 месеца ще бъде удължена валидността на персоналните карти и интернационалните паспорти, които изтичат от 31 октомври 2020 година до 31 януари 2021 година Ако документът изтича на 31 януари 2021 година, той ще може да се употребява още половин година до 31 юли 2021 година Това ще се случи с корекция в закона за изключителното състояние поради COVID-19, импортирана от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Промяната обаче не важи за шофьорските книжки, чиято годност няма да бъде удължена, написа в. " Труд ".

В момента по същия закон е удължена с 6 месеца на валидността на персоналните карти и шофьорските книжки, изтичащи в интервала 13 март – 31 октомври 2020 година Хората, чиито документи са изтекли на 14 март, към този момент е трябвало да ги сменят до 14 септември. Ако срокът на годност е бил 23 април, на 23 октомври документът към този момент е изминал. Поправката визира над 300 000 души с изтичащи персонални карти и над 110 000 с интернационалните паспорти. Заради ограниченията против ковид в пространствата на паспортните служби се позволяват по 4-5 души, останалите чакат извън.

Пред гишетата в София се натрупат огромни опашки, изключително при започване на седмицата. За да се оправят с огромния напор, службите работят с удължено работно време от 7:00 ч. до 17:30 ч. в делничните дни, а всяка събота работят изключително по две паспортни служби от 8:30 до 14:30 ч. Заявленията могат да се подават в дежурните служби, без значение към кое столично РПУ е адресната ви регистрация.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
От понеделник, 14 септември, стартира да изтича допълнителнат...

Удължената годност на персоналните карти важи единствено за територията на страната. В новия текст обаче са добавени и интернационалните паспорти, защото по реципрочни съглашения с България 48 страни, най-вече от Европа, сега пропущат за прекосяване притежатели на наши изтекли документи за идентичност, които пътуват за родината си. Промяната ще даде опция на още сънародници да се прибират без проблеми у нас и в идващите 3 месеца.

Шофьорските книжки няма да се удължават, защото законът не ни задължава да ги възобновяваме, щом изтече на валидността им, както е при персоналните карти. Изискванията за изваждането им са по-специфични, изключително за професионалните водачи.

Изтичащите шофьорски книжки не били чак толкоз доста, а документи за тях се подават в КАТ, където изискванията за чакащите са много по-комфортни, в сравнение с в паспортните служби.

Докога са годни персоналните ви документи, .
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР