С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от

...
С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от
Коментари Харесай

Минималната учителска заплата става 1400 лв., средната - към 2000 лв.

С към 12% ще се усили междинната учителска заплата от април 2022 година, за да достигне 125% от междинното заплащане в страната. Това става ясно от показания през днешния ден законопроект за държавния бюджет за тази година, съгласно който образованието и науката следва да получат 6.407 милиарда лева през 2022 г. 

В момента минималната заплата на педагозите е 1260 лева 12% скок би означавал 1411 лева стартово заплащане за педагозите . Средната заплата на всички места е друга, само че приблизително по оценки на шефове е към 1700-1800 лева С 12%-то учвеличение би следвало тя да стигне 1900-2000 лева Точният й размер ще бъде разискван със обществените сътрудници и записан в разпоредба на министъра на образованието и науката.

Повишението на заплатите на преподавателите ще се обезпечи с 239 млн. лева Поради новия размер на минималната работна заплата в страната ще се усилят разноските и за възнагражденията на непедагогическите експерти. Така, за заплати в системата на образованието ще се дадат в допълнение общо 315 млн. лева

За следващата година са планувани 10% повече пари за прехрана на детските градини и учебните заведения. Допълнителните 40 млн. лева са за покриване на по-високите разноски за електрическа енергия, отопление, горива, вода и др. 

Близо 85 млн. лева в допълнение ще получат общините, с цел да отстранен всички такси в детските градини. Родителите няма да заплащат от април 2022 година Децата в предучилищните групи и учениците от 1 до 4 клас ще продължат да получават безвъзмездни закуски - за задачата ще бъдат обезпечени още 16 млн. лева, с които храненето им следва да стане по-качествено и здравословно. 

Ръст с 6.5 млн. лева е заложен на средствата за превоз на учениците, които се образоват в средищни учебни заведения или в професионални гимназии в прилежащи обитаеми места. 10 млн. лева ще се дават за закупуване на учебни рейсове. 

Със 100 млн. лева ще се финансира нова стратегия за извънкласни действия в учебните заведения и в Центровете за поддръжка на личностното развиване, тъй че повече деца да спортуват или да се занимават с изкуство. 

И през тази година учениците ще могат да почиват гратис на море или планина по Националната стратегия „ Отново дружно “. Бюджетът й ще е 22.6 млн. лева Програмата беше спряна краткотрайно през предходната година поради растеж на заболелите от COVID-19 в страната. Всички отсрочени тогава пътувания ще могат да се проведат през това лято. 

С 15 млн. лева ще стартира нова стратегия за създаване на физкултурни салони и спортни площадки в учебните заведения , в които няма такива или съществуващите не са в положително положение. С 6.5 млн. лева в допълнение ще се обезпечи дуалното образование и ще се предизвикват учениците да избират предпазени специалности или такива с дефицит на фрагменти за пазара на труда. 

Очаква се от средата на годината да проработи нова национална стратегия за наемане на просветителни посредници и обществени служащи в детските градини и учебните заведения. Тя е на стойност 10 млн. лева Дотогава заплатите на тези експерти се обезпечават по европейския план „ Подкрепа за триумф “.

 

Висше обучение

С бюджета за 2022 година ще продължат промените във висшето обучение и разширението на достъпа до него.  С 10% ще се усилят средствата за студентски стипендии, като за това са разчетени 5.5 млн. лева Издръжката на образованието във висшите учебни заведения ще се увеличи с 43 млн. лева С 2.2 млн. лева ще се покрият таксите на студентите, които се образоват в предпазени специалности или такива с дефицит на фрагменти за пазара на труда. Висшите учебни заведения ще получат с 5 млн. лева повече за научна и художествено-творческа активност. 

Повишаване на средствата е планувано и в частта за просвета. Ще бъдат обезпечени в допълнение 15.5 млн. лева за осъществяване на задачите, заложени в националните научни стратегии, Националната тактика за развиване на научните проучвания и Националната пътна карта за научна инфраструктура.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР