С около 10 стотинки се е повишила цената на хляба

...
С около 10 стотинки се е повишила цената на хляба
Коментари Харесай

COVID-19 вдигнал цената на хляба с 10 стотинки

С към 10 стотинки се е повишила цената на хляба през последните няколко седмици, демонстрират наблюдения на консуматори, доказани от производители и търговци.

Производителите изясняват повишаването на хляба с нарасналата цена на брашното поради по-голямо търсене, в основата на което е COVID-пандемията.

" Тенденцията е в международен мащаб. При затварянето на огромните ресторантьорски, транспортни  и туристически браншове се освободиха големи финансови запаси, които бяха инвестирани в покупка на зърнени култури - първо, тъй като става въпрос за главната храна на хората, към която по принцип има нараснало търсене, и второ, тъй като зърното има по-дълъг период на валидност. Това нараснало търсене на зърно, с големи парични запаси, доведе до непознато през последните 6 години увеличение на цената на пшеницата “, разяснява пред БНР Марияна Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

По данни на Софийска стокова борса през ноември цената на хлебната пшеница надвишава 360 лева за звук, което е 20% повече от предходната година. " Очакваме цената й да продължи да пораства, което ще се отразява и на цената на брашното ", съобщи Кукушева. 

Друга причина за повишаване на цената на хляба през последните седмици са и по-големите разноски на производителите за опазване здравето и живота на заетите в сектора по време на пандемията.

" Нашите служащи не работят от у дома. Те стават на разсъмване и потеглят от ранните часове на деня да изпълняват своите служебни отговорности, те работят на първа линия “, коментира Марияна Кукушева. В значително компании част от служащите са напуснали поради страха от ковид. " Държавата насърчи с значителен финансов ресурс хората на първа линия, само че ние бяхме забравени. Този риск трябваше да бъде обезщетен от нас - увеличихме заплащането, с цел да мотивираме хората да работят ", съобщи Кукушева.

От сдружението на хлебопроизводителите споделят, че е трудно да се направи прогноза каква ще бъде цената на хляба след Нова година. Те отчитат, че се оскъпява силата, превоза, човешкият труд и не на последно място, цените на опаковките. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР