С огромните усилия на Министерството на транспорта и Министерството на

...
С огромните усилия на Министерството на транспорта и Министерството на
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: Първият медицински хеликоптер ще е у нас до края на годината

„ С големите старания на Министерството на превоза и Министерството на здравеопазването се стигна до директно договаряне, което през вчерашния ден приключи с решение за закупуването по Плана за възобновяване и резистентност на 6 хеликоптера. Решението е подписано и от Министерство на здравеопазването, и от италианската компания „ Леонардо “ като първият хеликоптер ще бъде в България още на 15 декември, а останалите – до 2025 година “. Това заяви служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев на брифинг след съвещанието на Министерски съвет.

„ Всички ведомства са мобилизирани ние да имаме въздушна незабавна помощ, тъй че още преди приемането на първия хеликоптер да сме подготвени с медицински екипи, водачи, хангар, хеликоптерни площадки в лечебните заведения и учредителен център. Програмата за образование на медици към този момент е подготвена, посредством на експерти като началника на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски, проф. Николай Младенов, анестезиолог-реаниматор, с опит в незабавната медицина по въздух, проф. Любомир Алексиев, шеф на катедра „ Авиационна и морска медицина “ към ВМА и доктор Христо Стоянов от УМБАЛ „ Лозенец “. Решението е в началото те да са от направление Анестезия и Реанимация “, сподели още здравният министър.

Д-р Меджидиев добави, че сега посещава лечебни заведения в страната, с цел да бъдат обезпечени места за кацането на хеликоптерите.

„ Правителството взе решение за прекачване на активността по обезпечаване на полети за незабавна здравна помощ по въздух от комерсиалното сдружение „ България Хели Мед Сървиз “ към държавния авиационен оператор – държавния авиоотряд. Това решение бе взето след доста съществени разбори “, сподели и служебният министър на превоза Христо Алексиев.

„ При състояние, че тази активност касае живота и здравето на хората, тя би трябвало бъде осъществявана от страната, а не от комерсиално сдружение. Това, което считаме, е, че държавният авиоотряд, който има дълготраен опит в осъществяване на полети, е удачната конструкция, която би трябвало да бъде надградена и да прави тази услуга. Тази незабавна здравна помощ по въздуха ще е изцяло безвъзмездна и налична за жителите. С тази стъпка сме по-близо до реализацията на HEMS. Смятаме, че тази услуга България ще може да я осъществя още доникъде на тази година “, посочи министър Алексиев.

Той добави, че работата на „ Хели Мед “ ще продължи и всички специалисти от сдружението към този момент са поканени в държавния авиоотряд.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР