С официална церемония японският император Акихито обяви абдикацията си. Той

...
С официална церемония японският император Акихито обяви абдикацията си. Той
Коментари Харесай

Исторически момент: Японският император Акихито слезе от трона на официална церемония

С публична гала японският император Акихито разгласи абдикацията си. Той е първият император на Япония, който се отдръпва самичък от повече от 200 години насам. Акихито сложи завършек на траяло над три десетилетия ръководство, отваряйки път към престола за сина си, коронования принц Нарухито. Нарухито е по-големият от двамата синове на Акихито. Той ще стане император от на следващия ден, когато е планувана специфична гала. 

Оттеглящият се император Акихито през днешния ден направи послание към народа на Япония по време на церемонията за абдикацията си. Той благодари на японския народ за подкрепата през 30-те си години на трона.

Японският министър председател Шиндзо Абе участва на събитието и публично съобщи, че император Акихито абдикира. Изявлението му бе прочетено в директен ефир на телевизия Ен Ейч Кей от основния секретар на японското държавно управление Йошихиде Суга, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Негово величество приключва през днешния ден пълномощията си съгласно условията на специфичния закон. Пазим спомен за това по какъв начин в течение на трийсетгодишното си ръководство Негово величество императорът и Нейно величество императрицата постоянно бяха дружно с народа. Бихме желали да се възползваме от случая, с цел да изразим още един път сърдечна признателност към тях ", се споделя в документа.

" Днес завършвам отговорностите си като император . Искам да изразя дълбоката си благодарност към министър-председателя за думите му като представител на японския народ. Имах щастието да извършвам дълга си на император, ползвайки се с дълбокото доверие и почитание на японския народ в течение на 30 години след възкачването ми на трона. Изказвам сърдечните си благодарности на хората, които ме одобриха и подкрепяха като знак. Заедно с императрицата се надяваме новата епоха " Рейва ", която стартира на следващия ден, да е мирна и ползотворна и се молим за мир и благополучие на страната ни и всички хора по света ", сподели Акихито.

Церемонията се състоя в тържествената " Борова зала " на императорския замък в Токио. Участваха към 300 души - императорът и фамилията му, министрите от кабинета, ръководителите на двете парламентарни камари, ръководителят на Върховния съд, представители на локалните управляващи и публични дейци.

85-годишният Акихито получи позволение да абдикира откакто съобщи, че се усеща некадърен към този момент да извършва отговорностите си поради напредналата си възраст и влошено здраве. 

По-рано стана ясно, че за церемонията ще бъдат доставени в специфични ковчежета държавният и персоналният щемпел на императора, също и част от неговите така наречен свещени атрибути - мечът и скъпоценният яспис. Третият признак - железно огледало, се пази в храма, считан за алегоричен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси. 

Акихито извърши тази заран в шинтоистки храм ритуалите , свързани с абдикацията си. Япония отбелязва края на ръководството му, като си напомня предишното и гледа с вяра към идната ера, съобщи Асошиейтед прес.

По малкия екран бяха излъчени фрагменти по какъв начин Акихито, облечен в обичайни облекла, влиза в основния храм Кашикодокоро, с цел да заяви на боговете за отдръпването си. Храмът е алегоричен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси. 

Управлението на Акихито ще продължи до среднощ, когато престолонаследникът Нарухито става император и стартира неговата ера. Той ще се възкачи на трона на следващия ден, а обособена гала новият император ще получи имперските регалии, потвърждаващи, че е станал 126-и император на най-древната монархия в света, датираща от пети век.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР