С официална церемония по полагане на първа копка в Русе

...
С официална церемония по полагане на първа копка в Русе
Коментари Харесай

Започна изграждането на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци в Русе

С публична гала по полагане на първа копка в Русе стартира строителството на анаеробна апаратура за биоразградими боклуци. Дейността е част от план „ Проектиране и създаване на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци на територията на Регионално съдружие за ръководство на отпадъците Русе “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 “ (Приоритетна ос 2 „ Отпадъци “), съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз и с национални средства.

Основната цел на плана е построяването и въвеждането в употреба на инсталацията и обезпечаването на разделното събиране на биоразградими боклуци от общините членове на РСУО – Русе. По този метод ще се сътвори спомагателен потенциал за преработването им, което ще докара до понижаване на общото количество депонирани боклуци, в сходства с задачите на ОПОС 2014-2020 година

След построяването ѝ инсталацията ще разрешава безкислородното отнасяне на биоразградими боклуци, от които след това се получава компост, както и метан за електропроизводство и топлинна сила.

„ Благодаря на целия екип на плана, на фирмата-изпълнител, проектантите и надзора, за положителното съдействие досега. Вярвам, че ще продължим сполучливо взаимните си старания, тъй като планът е извънредно значим за Община Русе и за останалите членове на Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците ”, означи зам.-кметът и началник на плана Димитър Недев.

Това е едвам третата за България анаеробна апаратура. Чрез нея общината се стреми да усъвършенства ръководството на отпадъците в Русе и да смекчи нездравословното им влияние върху климата.

Сред присъстващите на събитието бяха още зам.-кметът Магдалина Илиева, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, кметовете на общините Иваново и Сливо поле, представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда Русе, проектантският екип и строителният контрол.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР