С общоевропейско законодателство в областта на технологиите с изкуствен интелект

...
С общоевропейско законодателство в областта на технологиите с изкуствен интелект
Коментари Харесай

Емил Радев: Със създаването на правна рамка за технологиите с изкуствен интелект ЕС ще подобри средата за иновации и растеж

С общоевропейско законодателство в региона на технологиите с изкуствен интелект ще се сътвори по-добра и сигурна среда за нововъведения и напредък, за развиване на цифровата стопанска система. Голямото предизвикателство е правната рамка да даде ясни правила и механизми за отбрана на човешките права и полезностите на Европейски Съюз, както и за попречване на рисковете, без да се генерират прекомерно огромни рестрикции пред високотехнологичния бизнес. Това разяснява евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ на среща във Варна с представители на Клъстер Изкуствен разсъдък България, който сплотява експерти с дълготраен научен и прибавен опит в региона на изкуствения разсъдък, машинното образование, огромните данни, потребителско моделиране, облачните калкулации и мрежи.

Необходимостта да се сътвори регулаторна рамка за бързото развиване на новите технологии беше във фокуса на диалога, като се регистрира, че интензивните трансгранични партньорства, в които интензивно вземат участие и български компании и организации, изискват да се търсят решения на наднационално равнище.

срещна представителите на бизнеса с самодейностите на Екологичен потенциал да се форсира законодателния развой. Като докладчик от страна на ЕНП по отношение на правните аспекти на използването на изкуствения разсъдък за цивилен и военни цели евродепутатът осведоми, че по работния документ, който се дискутира в правната комисия на Екологичен потенциал, са постъпили над 100 промени. „ Предстои да се прегледат, с цел да се изготви и окончателният отчет, който ще се гласоподава в пленарната зала. Смятам, че ще даде потребни насоки на Европейската комисия за съответно законодателно предложение”, изясни Радев.



„ Технологиите са факт – самостоятелни коли, дронове, роботи и прочие, само че правната рамка към момента липсва и изникват проблеми, които повдигат комплицирани юридически и етични проблеми, слагат въпроси по отношение на авторски права и патенти, свързани със конфликт на интереси”, посочи евродепутатът. Той поредно отстоява в Екологичен потенциал позицията си за възбрана на изцяло самостоятелните оръжия и недопускане човешкият фактор да бъде изключен при вземането на правосъдни решения.

Изразявайки желанието си да допринесат за законодателния развой с отзиви и оферти, представителите на бизнеса поддържаха самодейността за общоевропейска правна рамка за изкуствения разсъдък и уговорката тя наложително да отразява и етичните аспекти в тази област.

„ Пандемията от COVID-19 ни затвори по домовете ни, само че подтиква търсенето на контакти и нови партньорства в България и по света. Работим с доста организации и университети в редица страни и се сблъскваме с компликации в резултат на другия законодателен и етичен метод. През лятото на 2020 година в съдействие със сродни организации в региона на изкуствения разсъдък от Австрия, Швеция, Сърбия и Англия стартирахме самодейност за Безграничен изкуствен интелект (Borderless AI). Успяхме да се обединим към убеждението, че Европа има капацитета да бъде международен водач в нововъведенията на данните, което е основата на бъдещия резистентен стопански напредък и обществено благосъстояние”, разясниха Кристина Ескенази и Евгени Маринов, членове на управителния съвет на софтуерния клъстер. Те подчертаваха върху нуждата бъдещата правна рамка да усъвършенства средата за взаимоотношение в областта на изкуствения разсъдък и със страните, които са отвън Европейски Съюз, като дадоха образец със Сърбия, където към този момент има построен огромен профилиран център. Повдигната бе и тематиката за хода на съглашението сред Европейски Съюз и Англия след Брекзит, защото то ще даде директно отражение върху икономическите взаимоотношения.

Димитър Димитров от Биотехнологичен и здравен клъстер България означи големите благоприятни условия за прогрес в медицината, защото приложението на изкуствения разсъдък открива вероятности да се дешифрира геномната картина на заболяванията и техните разновидности. „ В момента сме се фокусирали върху вероятното близко бъдеще, в което чрез технологиите ще можем да разработим точното лекарство в точната доза по точното време за съответния пациент”, означи Димитър Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР