С общо 290 души персонал разполага МБАЛ - Асеновград, става

...
С общо 290 души персонал разполага МБАЛ - Асеновград, става
Коментари Харесай

Близо 200 неосигурени лекувани за сметка на МБАЛ - Асеновград през 2019 г.

С общо 290 души личен състав разполага МБАЛ - Асеновград, излиза наяве от доклада за 2019 година, който шефът на лечебното заведение лекар Иван Червенков показа пред Общинския съвет в града. От тях 274 са на главен трудов контракт, като 68 са лекарите, а 79 са медицинските сестри. Възрастовата конструкция на личния състав се е запазила в последните години, с не обилни промени. Лекарите под 35-годишна възраст в МБАЛ - Асеновград са 18 на брой. А тези, над 65 година са 16.  При медицинските сестри - едвам 5 са под 35 година и 13 са над 65-годишна възраст.
В болничното заведение са обособени разнообразни отделения с избран брой кревати. В Първо поделение по вътрешни заболявания има 35 кревати - 24 кардиологични, от които 6 са интензивни, и 11 са пулмологични. И във Второ вътрешно поделение по вътрешни заболявания са ситуирани 35 кревати, от които гастроентерологични са 17, ендокринологични са 7 и нефрологични са 11. С по 30 кревати разполагат Отделението по хирургия и Отделението по педиатрия. А в Отделението по акушерство и кардиология са 35, от които 10 - родилни. 33 са леглата в Отделението по нервни заболявания, а 10 - в Отделението по ушно-носно-гърлени заболявания (УНГ). В Отделението по анестезиология и интензивно лекуване (ОАИЛ) леглата са 6 и всички са интензивни, а Отделението по незабавна медицина разполага с 2 кревати. Все още не е позволен казусът с достъпа на мъчно преносими хора до персоналните им лекари. Те са ситуирани на втория етаж, до който глух асансьор за пациенти. Към момента достъпът на мъчно преносими хора се реализира през отделенията на МБАЛ - Асеновград, което нарушава пропускателния режим в лечебното заведение. Според отчета здравното заведение разполага с модерна инсталация.
И тази година пред болничното заведение стои казусът с използването на парното отопление. Проверки са открили, че то се употребява от някои структури, без да се заплаща. МБАЛ - Асеновград разполага общо със 7 автомобила. 3 от тях са леки коли, 2 коли за спешна помощ и два микробуса за транспорт на пациенти за осъществяване на хемодиализа, един от които е оборудван за транспорт на мъчно преносими хора. Едната кола за спешна помощ, която е подаяние на лечебното заведение, не е в придвижване заради високата себестойност на поддръжката й. Значителни са разноските на болничното заведение за изхвърляне на битови боклуци, споделя в отчета си лекар Червенков. Сумата се поема напълно от лечебното заведение и никоя друга конструкция на територията й не заплаща за тази услуга. Над 15 000 лв. на година коства изхвърлянето на битови боклуци, като се чака през 2020 година сумата да надвиши 16 000 лв..
Управителят на МБАЛ - Асеновград оповестява и за проблем с охранителната активност. Неговата концепция е постът на защитата да се изведе в обособен вход от този, на болничното заведение, защото сериозен проблем и напрежение основава скупчването на голям брой пациенти след 19:00 ч. пред кабинета за неотложна помощ. Точно 17 372 пациенти са посетили МБАЛ - Асеновград през 2019 година, като най-вече са потърсили помощ от Отделението по нервни заболявания - 1978. През 2019 година Отделението по незабавна медицина пък е обслужило общо 8 373-ма души, от които 1 284 деца. Починалите в звеното са 20. От лабораторията са направени общо над 312 000 клинични проучвания. Броят на миналите през стационара пациенти (т.е. хоспитализираните) през предходната година е 10 270. От тях лекуваните неосигурени заболели са 178, 35 от които - родилки.  Разходите за лекуването им остават за сметка на МБАЛ - Асеновград.
За миналата година лечебното заведение регистрира позитивен финансов резултат. Приходите на болничното заведение за 2019 година възлизат на 8 303 056 лв., а разноските са в размер на 8 129 954 лв.. Крайният финансов резултат, който се получава, е +173 102 лв.. След приспадане на разноски за налози чистата облага на сдружението е в размер на 102 000 лв.. От таблицата в отчета излиза наяве, че на минус през предходната година са работели 5 отделения: ОАИЛ (-587 424 лева), УНГ (-46 254 лева), Отделението по педиатрия (-25 964 лева), Отделението по хемодиализа (-61 574 лева) и Отделението по незабавна медицина (-347 006 лева). Доктор Иван Червенков разказва в доклада си, че допустима причина за негативния финансов резултат в някои отделения са наложените предели и непрекъснатото увеличение на минималната работна заплата и цени на услугите. За един минал болен през предходната година МБАЛ - Асеновград е отделяла по близо 880 лв. приблизително, като в сумата влизат разноски за процедури, нощувки, храна, лекарства.
Междувременно, от годишният финансов доклад за " Медицински център I ", който е ситуиран в постройката на общинското лечебно заведение, излиза наяве, че звеното е на загуба за 2019 година с 16 000 лв.. Приходите на структурата са в размер на 734 000 лв.. Те се генерират главно от планове с Регионалната здравно осигурителна каса (РЗОК) - Пловдив, от такси на пациенти, от наеми на кабинети и други. Разходите обаче възлизат на 789 000 лв.. Средствата са разходвани за материали, външни услуги, трудови хонорари, контракти и осигуровки, амортизации и други. Причина за негативния финансов резултат, съгласно отчета на шефа на Медицинския център лекар Петър Аргиров, е мощно намалелият брой на направленията, както и на паричните приходи от проучвания.
В доклада си той предложи на Общинския съвет в Асеновград да вземе решение, с което загубата да се покрие от насъбраната през годините неразпределена облага в сдружението. И показва, че упованията му, като шеф, са през идната финансова 2020 година чистия финансов резултат от активността на " Медицински център I " да бъде облага в размер на 2 000 - 3 000 лв. . В звеното работят общо 56 души, измежду които доктори, медицински сестри, рехабилитатори, кинезитерапевт, санитари, администрация и различен личен състав, като всички лекари са с добити специалности.
Общински съвет - Асеновград одобри докладите на двете болничени структури.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР