С обща декларация управниците искат отваряне на граничния пункт „Илинден-Ексохи”Затворен

...
С обща декларация управниците искат отваряне на граничния пункт „Илинден-Ексохи”Затворен
Коментари Харесай

Безпрецедентна среща на наши и гръцки кметове

С обща декларация управниците желаят отваряне на граничния пункт „ Илинден-Ексохи”
Затворен поради пандемията от близо година

На невиждана среща в Драма се събраха български и гръцки кметове, които дружно с обща декларация желаят от гръцкото държавно управление час по-скоро да се отвори Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден-Ексохи”.

Пунктът е затворен поради пандемията от близо една година. Сега се пропущат единствено тирове при специфичен режим. А локалният бизнес от двете страни на границата търпи големи загуби.

По 300 км би трябвало да пътуваме и да заобикаляме през Кулата, с цел да свършим бизнес каузи в Драма, оплакват се и гръцките бизнесмени с цехове в Гоце Делчев и българските им сътрудници, които пък имат някакъв бизнес в Гръцко.

Туристическият сезон задълбочи казуса, тъй като жителите на Кавала разчитат на българските туристи, а на Кулата опашките с всеки минал ден се усилват.

Затова и кметове на общини по поречието на река Места участваха в работна среща в гръцкия град Драма с регионалните шефове на областите Драма и Кавала, с кметовете на Кавала, Драма и други гръцки общини. Те се сплотиха към настояването за отварянето за жители на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден-Ексохи”.

За разрешаване на казуса ще бъде подписана взаимна декларация, която ще се изпрати до гръцкото държавно управление. Всички участници са безапелационни, че решаването на този въпрос е от витално значение за развиването на пограничния регион. Делегацията от Пиринския край бе водена от регионалния шеф на област Благоевград - Николай Шушков.

С него бяха кметовете на Белица, Гоце Делчев, Банско, Разлог, Гърмен, както и други техни сътрудници. В срещата се включи и генералният ни консул в Гърция - Владимир Писанчев.

„ Срещата бе по самодейност на гръцките кметове. Те желаеха нашата поддръжка. Реално единствено Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден-Ексохи” не работи за туристи. Официално гръцките управляващи споделят, че не можели да обезпечат медицински екип”, описа след срещата кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Гръцките му сътрудници са обяснили още на срещата, че при тях процедурата по отварянето на пункта е тежка, трябвало да има координиране сред 5 министерства. И по тази причина считат, че българската поддръжка и общата декларация ще задвижи по-бързо работата.

Ако се отвори пунктът, то и натискът от потока от туристи към Кулата ще намалее.



Министър Панайотопулос се ангажира с проблема

Бойка Атанасова, наш сътрудник в Атина

Липсва медицински личен състав

Въпросът за отваряне на граничния пункт „ Илинден-Ексохи” бе подложен от локалните кметове на Драма и Кавала пред министъра на националната защита Никос Панайотопулос, който се ангажира за неотложно отваряне на граница за туристи, след съвещания с способените министерства.

Според извънредна информация на „ Труд” отварянето на граничния пункт бе планувано за 7 юни, само че бе възпрепятствано заради липса на медицински личен състав, който да тества преминаващите туристи. Оттогава се чака решение на обстановката.

Междувременно, както „ Труд” писа, българските жители, които пътуват за Гърция, би трябвало показват отрицателен PCR тест, изработен не по-рано от 72 часа от влизането или документ за имунизация, увещание за преболедуване или увещание за позитивна диагноза за ковид, сложена посредством метода PCR или посредством бърз антигенен тест, само че с годност от два до девет месеца от посочената в уверението дата на диагностициране на болестта. Актуалните условия се разгласяват на уеб страницата на Министерство на външните работи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР