С обикновена, традиционна кухня, включваща риби и пресни зеленчуци, френският

...
С обикновена, традиционна кухня, включваща риби и пресни зеленчуци, френският
Коментари Харесай

Френски готвач спечели трета звезда Мишлен с ястия от риба и зеленчуци от собствената си градина

С елементарна, обичайната кухня, включваща риби и пресни зеленчуци, френският кулинар Александър Куйон завоюва трета звезда от справочника " Мишлен " за ресторанта си " Ла Марин " и стана единственият основен готвач в страната, сдобил се с скъпото самопризнание тази година.

Отличеното заведение се намира в Ербудиер на френски остров Ноармутие в Бискайския залив, надалеч от местата, които са магнит за туристите във Франция. Или както самият Куйон споделя пред изданието " Монд " - " от края на септември до юни, Ноармутие е като пустинята Гоби ". Затова и името на надарения кулинар не е измежду тези на най-популярните и постоянно споменавани майстор-готвачи, само че пък уменията му са високо оценени.

През 2017 година Куйон е разгласен за " готвач на годината " от известния гастрономически указател " Го-e-Мийо ". Година по-рано шефът от Ноармутие дружно с сътрудника си от Париж и притежател на три звезди " Мишлен " Ален Пасар вземат участие в кулинарно предаване на стрийминг платформата " Нетфликс " в епизодите, отдадени на френската кухня.

А островът в Бискайския залив последователно става притегателно място за ценителите на висшата кухня. " Перфектна илюстрация на храна, която си заслужава пътуването ", споделя за ресторанта пред Агенция Франс Прес Гуендал Пуленек от кулинарната библия " Мишлен ". Според него основният готвач Александър Куйон основава " откровено и ослепително " прекарване с ястията, които сервира на клиентите си.

Месторазположението на " Ла Марин " дефинира и предлаганата кухня - морските деликатеси са прясно уловени и доставени от пристанището против заведението, а зеленчуците идват непосредствено от градината на Александър Куйон (47 г.), намираща се наоколо. Той управлява ресторанта дружно със брачната половинка си Селин, имат и две дъщери, пиеш Българска телеграфна агенция.

" Кухнята ни е прочувствена. Ястията са съобразени с това, което се вижда през прозореца на ресторанта, нашите предписания са свързани с този регион ", споделя готвачът през 2013 година пред френски медии.

Тайната на Александър Куйон, който е роден в сенегалската столица Дакар, е умеенето чудесно да съчетава продуктите, които отглежда в градината и блага на океана.

Майстор-готвачът приема третата звезда от кулинарния указател " Мишлен " като премия за 24-те години неотклонен труд, полаган в " Ла Марин ". Александър Куйон получава ресторанта като завещание от родителите си. В началото на 80-те години те вземат решение да влязат в ресторантьорския бизнес, като купуват заведението в Ноармутие и се пробват да го развиват. Нелесна задача на място като острова, чието население е под 10 хиляди души.

Александър Куйон израства сред Франция и Африка. " Спомням си ароматите, когато майка ми ме водеше на сергиите с подправки на пазарите ", споделя готвачът пред списание " Ям ". Изучава занаята в профилирано учебно заведение на острова, където се среща и с бъдещата си брачна половинка - Селин. Днес тя е огромната му поддръжка в бизнеса, а за приготвянето на ястията Александър Куйон признава, че разчита напълно на своя инстинкт.

Трима готвачи оказват мощно въздействие върху професионалното му развиване. " Мишел Форнаресо ме научи на работата, Жорж Пено -на модерна визия за готвене - философията и независимост на изложение в чинията, а Мишел Герар ми сподели изкуството на френския живот, положителното и красивото ".

Александър Куйон поема фамилния ресторант през 1999 година, когато е на 24 години, като тогава въобще не се замисля, че е допустимо да получи даже една от скъпите звезди на кулинарния указател " Мишлен ".

 
Снимка: Българска телеграфна агенция
 

" Със Селин бяхме млади, безгрижни, нахални, искахме да потвърдим, че сме способни " да имат ресторант, споделя той пред " Монд ". Но се сблъскват с много компликации по пътя и съществено обмислят да изоставят заведението. През 2007 година изплащат напълно заема, който са взели, и вземат решение да се откажат. Точно тогава обаче схващат, че напъните им са оценени от " Мишлен " - Александър Куйон и " Ла Марин " получават първа звезда от кулинарната библия. Това, несъмнено, изцяло трансформира проектите на фамилията.

Правят зеленчуковата градина, в която отглеждат обичайните за острова насаждения, като едни от тях са картофите. Днес тя се простира на към 4000 квадратни метра. Куйон обособява и пекарна, където прави самун от зърнени култури, виреещи на острова. Рибата и морските блага, която се оферират в менюто, се доставят от лодките, дебаркирали на пристанището против ресторанта. Всяка заран готвачът става на разсъмване, с цел да отиде на локалния пазар и персонално да подбере за клиентите си най-хубавата атлантическа риба. " Философията на работа ни приближава от ден на ден до океана. Сутрин менюто се сформира съгласно улова, а вечер може и да го променим, в случай че е належащо. И на идващия ден е напълно друго ", споделя Александър Куйон пред блога " Моа началник ".

Тънкости при приготвянето на другите типове риба майстор-готвачът научава и от свои японски сътрудници. Използва човечен способ за умъртвяване на доставената му жива риба, допускащ да се запазят най-добре всички вкусови качества. В " Ла Марин " не се сервират специалитети с месо или плата със сирена, защото не са обичайни за региона, а се доставят от други елементи на Франция. " Александър подготвя това, което вирее на острова ", обобщава брачната половинка му Селин.

Специалитетите на Куйон не престават да очароват специалистите на " Мишлен ", които му дават и втора звезда през 2013 година Майстор-готвачът се гордее, че неговият ресторант посреща разнородни клиенти - от американци, пристигнали особено от Сан Франциско, с цел да усетят магията на творенията му в " Ла Марин ", до локални поданици, които не са безусловно богати. Заведението предлага и менюта от 160 евро, означават локални медии.

Третата звезда на " Мишлен " Куйон приема с огромен екстаз. " Доказахме, че двойка младежи може да се откри в Ноармутие, да не загуби независимостта си, да предлага кухня, която обича и да я популяризира ", споделя Александър Куйон, който дава работа на към тридесет души.

За момента 29 френски основни готвачи са удостоени с три звезди от " Мишлен ".

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР