С ново предизвикателство към управляващите излезе президентът Румен Радев. В

...
С ново предизвикателство към управляващите излезе президентът Румен Радев. В
Коментари Харесай

Президентът предизвика управляващите да приемат негова инициатива

С ново предизвикателство към ръководещите излезе президентът Румен Радев. В четвъртък той събра медиите на „ Дондуков ” 2 за представянето на „ планове за рационализация на България и за транспарантно и дейно ръководство ”. Предложенията са направени в границите на планувания период за публични съвещания по плана на План за възобновяване и резистентност на Република България, оповестиха в анонса за събитието прессекретариата на президента.

Всяка страна-членка на Европейски Съюз изготвя собствен народен проект, който да способства за възобновяване от рецесията, породена от COVID-19. Към проектите се ползват планове, за които ще се търси европейско финансиране. Крайният период за подаване на националните проекти пред Европейската комисия е 30 април 2021 година Нашето държавно управление обаче даде къс период за публични съвещания по българския план за проект – от 30 октомври до 29 ноември 2020 година, т.е., единствено един месец.

Радев заподозря, че кабинетът „ Борисов ” цели да наложи свои планове, с което да предопредели къде ще отидат европейските пари. По тази причина президентът се отказал да се регистрира само със мнение по проекта. А вместо това е решил да даде на ръководещите подготвени планове. Това може да се прегледа като следващо предизвикателство на президента към държавното управление.

„ Планът не би трябвало да се трансформира в следващото средство за асимилиране на финанси посредством саниране, строителство и покупки. Този проект е голяма опция за модернизацията на България, за превъзмогването на стратегически за България провокации ”, посочи Радев. По думите му, колкото и пари, и старания да се влагат, от това няма да има изгода за българските жители, до момента в който „ не се смени моделът на ръководство, до момента в който не засилим гражданския надзор върху работата на държавното управление, до момента в който не укрепим държавността и не пресечем злоупотребите с национални и европейски средства ”.

Той дефинира самодейността си като „ стъпка против политикономията на прехода да се разпределят и усвояват на мрачно големи обществени средства, без гражданското общество да знае какво става с тези средства ”. И добави напълно политически миг в речта си с прогнозата: „ Вярвам, че не след дълго ще имаме държавно управление, което ще има упоритостта да работи дейно и качествено в полза на българските жители, а не на избрани бизнес кръгове, държавно управление, което няма да взема решения за извънредно малко време – в границите на минути – за милиарди, без задоволително аргументация. ”

 

Очаквайте детайлности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР