С новия медиен закон, върху който усилено работят, управляващите ще

...
С новия медиен закон, върху който усилено работят, управляващите ще
Коментари Харесай

Управляващите ще определят със закон истинските медии

С новия медиен закон, върху който интензивно работят, ръководещите ще се опитат да разграничат същинските от неистинските медии, както действителните вести от подправените. " Скелетът " на законопроекта се чака да бъде подготвен доникъде на март. Това стана ясно от думите на ръководителя на медийната парламентарна комисия Вежди Рашидов (ГЕРБ). " Правим закон, който в действителност ще опази медиите, да сътвори правила, които да опазят така наречен независимост на словото. Правила, по които да знаете - къде е подправената вест и къде е сериозната вест ", разви Рашидов концепциите си пред " Сега ".

Те са продължение и на други негови планове от лятото, когато дружно с правосъдния министър Данаил Кирилов оповестиха, че работят в посока инкриминиране на разпространяването на подправените вести, макар че и в този момент в настоящото законодателство обидата, лъжата, клеветата, набеждаването и пр. са наказуеми.

" Проблемът на медиите са самите медии. Вече и интернет се наложи като медия. Не е съществено, тъй като аматьорството не е медия. Трябва да създадем закон и по този начин да разграничим  сериозните медии от интернет пространството ", добави Рашидов. Според него " българската публицистика би трябвало да се развива като професионална, тъй като от ден на ден някои неща се трансформират като коментар от Facebook. Това е несериозно ".

Рашидов бил последовател по-скоро на напълно нов закон, който да контролира работата на медиите, а не ремонт на сегашния. В него се регламентира работата на държавните БНР и Българска национална телевизия, а през годините са правени безчет ремонти на парче според от политическата обстановка.

По новите текстове сега работели специалисти от разнообразни браншове, най-много адвокати. " Правим структурата. После ще се съберем всички и ще ги разясняваме ", изясни шефът на парламентарната медийна комисия. Той призна, че не е специалист по медийни каузи и по тази причина е поверил писането на законопроекта на осведомени с тематиката. " Не съм човек, последовател да вършим " нещо против ". Нека да създадем закон, който да служи на медиите, осъвременен ", сподели той.

Вежди Рашидов не пожела да отговори на въпроси дали и по какъв начин печатните медии ще попаднат в обсега на новия закон, в случай че въобще види бял свят. " Сериозната медия е документът на времето, в което живеем. Сериозната информация, тежките разбори, тежките следствия, аналитичното мислене - това са значимите неща ", счита Рашидов.

Законопроектът първо щял да бъде подложен на публично разискване, с цел да " има спор и да се намерения съществено ". Ако имало отпор против него, той или ще се ревизира, или въобще няма да бъде импортиран за гледане в Народното събрание.

Относно избора на шефовете на публичните медии Вежди Рашидов разяснява, че е по-добре Народното събрание да ги избира, а не Съветът на електронните медии. Според него и директният избор на генералните шефове от Народното събрание няма да ги направи подвластни, а мандатите им трябвало да бъдат удължени от 3 на 5 година, както е на шефа на Българска телеграфна агенция.

" Смятам, че Народното събрание би било добре да ги избира. А Съвет за електронни медии би трябвало да бъде надзорен орган. Аз персонално по този начин считам ", разяснява пред Българска национална телевизия Рашидов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР