С нови, по-високи такси ще ни сурвакат част банките от

...
С нови, по-високи такси ще ни сурвакат част банките от
Коментари Харесай

Банките ни сурвакаха с по-високи такси

С нови, по-високи такси ще ни сурвакат част банките от Нова година. Други към този момент сториха това през декември. Финансовите институции не престават да подвигат цените на най-използваните от жителите услуги като откриване на банкови сметки, внасяне и изтегляне на пари, преводи и потребление на банкови карти. По този метод в последните години таксите, които банките събират от клиентите си, се трансфораха във все по-значим приходоизточник за тях на фона на падащите лихви по заемите. Така даже и в коронакризата, когато доста хора и компании изгубиха работата и бизнеса си, банките бележат впечатляващ растеж на облагите си - за тази година облагата на банковата система се е нараснала с близо 50% по отношение на предходната година. Досега банките подвигаха най-вече таксите за парите в брой - за внасяне и изтегляне, както и за преводите. Затова доста клиенти на трезорите започнаха да употребяват повече техните онлайн услуги. Сега обаче някои банки стартират да покачват и цените си за онлайн услуги.

Уникредит Булбанк
Най-много промени от началото на 2022 година прави Уникредит Булбанк. От през днешния ден банката покачва редица такси за потребление на банкомати. Таксата за изтегляне от банкомат на същата банка се усилва от 30 ст. на 0,16% от сумата, само че не по-малко от 30 ст. Така, в случай че човек изтегли 1000 лева, ще заплати такса от 1,60 лева, при 30 ст. до момента. Първо Банка ДСК вкара такса за изтегляне от банкомат, която не е закрепена, а зависи от изтеглената сума. Сега това прави и Уникредит Булбанк. Заради по-високите предели по новите банкови карти и високите такси доста хора започнаха да теглят едновременно по-големи суми. С новите условия обаче при изтегляне на по-големи суми и таксата става по-голяма.

За изтегляне с дебитна карта на Уникредит Булбанк от банкомат на друга банка таксата става от 1,50 лева на 0,2% от сумата, само че не по-малко от 1,50 лева Така, в случай че изтеглите 1000 лева, ще платите 2 лева такса. Банката подвига и таксата за преиздаване на ПИН код на дебитните карти от 3 лева на 5 лева Таксата за потребление на картите на Уникредит Булбанк в системата за онлайн заплащания ePay.bg нараства от 20 ст. на 50 ст. За картите Visa, за които до момента тези заплащания са били безвъзмездни, също се вкарва такса от 50 ст. Банката покачва и таксите за информация през банкомат за салдото по дебитна или кредитна карта - от сегашните 50 ст. на 1 лев. За информация през банкомат за последните 5 преводи таксата също ще бъде удвоена - от 50 ст. на 1 лев.

Уникредит Булбанк подвига и такси за внасяне и изтегляне на пари на гише в офис на банката. За изтегляне на суми до 2000 лева таксата нараства от 6 лева на 0,5%, само че не по-малко от 6 лева Така, с цел да изтеглите 2000 лева, ще платите 10 лева При автоматизирано заплащане на сметки за вода, ток и парно посредством пряк дебит таксата се усилва от 2 лева на 3 лева, в случай че и двете сметки са в Уникредит Булбанк, и от 5 лева на 6 лева, в случай че парите би трябвало да отидат по сметка в друга банка.

Банката понижава прага, при който за предпазване на по-големи суми събира такса от клиентите си. Такса за предпазване ще заплащат жителите, в случай че имат над 200 хиляди лева в Уникредит Булбанк. В момента такса има за хората, които имат по разплащателни и спестовни сметки в банката общо над 400 хиляди лева От 5 януари 2022 година годишна такса в размер на 0,7% ще се заплаща за превишението на средствата на един клиент над 200 хиляди лева

Банка ДСК
Нови такси от 1 януари вкара и Банка ДСК. За внасяне на пари по дебитни и кредитни карти посредством банкомат от жители банката вкарва нова такса в размер на 20 ст. За внасяне на пари посредством банкомат по фирмени карти таксата ще бъде 0,10% от сумата, само че не по-малко от 1 лева Банката вкарва и нова такса за изтегляне на пенсиите. От 1 януари за изтегляне на пари от сметка, в която Национален осигурителен институт превежда пенсия, се ползва общоприетата такса за изтегляне от банкомат на банката, която е 0,15% от сумата, само че не по-малко от 30 ст.

ЦКБ
Няколко следващи нараствания на таксите през 2022 година са готови за клиентите на ЦКБ. От 4 януари влезе в действие нова месечна такса за обслужване на разплащателна сметка на жители без дебитна карта към нея. Тя става 3,80 лева при 3,50 лева сега. Таксата за обслужване на спестовни сметки пък нараства от 1,50 лева на 2 лева Ако човек желае да изтегли от 100 лева до 2000 лева от разплащателната си сметка в ЦКБ, ще би трябвало да заплати такса от 4 лева при 3,50 лева в този момент. За по-големи суми таксата става 0,5% при 0,4% сега. Така, в случай че човек желае да изтегли 10 хиляди лева в брой, ще би трябвало да заплати на банката 50 лева Ако бизнес клиент на банката реши да внесе пари по сметката си, ще заплати такса от 0,25% при 0,2% в този момент. От 26 януари ЦКБ покачва таксата за изтегляне от банкомат на друга банка от 1,30 лева на 1,50 лева, като това важи за жители и за бизнес клиенти. Повече промени влизат в действие от 10 февруари. От тази дата таксата за обслужване на спестовни сметки става 2,50 лева Вдигат и таксите за банкови преводи. Въвеждат и нова такса за приемане на средства в левове или евро от страна от Европейски Съюз в размер на 5 евро. Ако човек получи превод от страна отвън Европейски Съюз или от страна от общността, само че във валута друга от евро, таксата ще бъде 40 евро.

Алианц България
В началото на декември Алианц България доста усили цената си за жители. Например, таксата за обслужване на разплащателна сметка без издадена дебитна карта към нея скочи от 2,20 на 4 лева на месец. Безплатното до неотдавна внасяне на пари в брой на гише към този момент коства 1 лева, в случай че сумата е до 3000 лева При внасяне на по-големи суми таксата се подвига на 0,1% до 0,5%. Тегленето на пари на каса нарастна от 3 лева на 4,50. Алианц Банк единствена публично е въвела негативни лихви за огромните спестители, без да го прикрива с " такса предпазване ". До 1 декември минусови лихви имаше за сметките над 1 млн. лева Сега прагът е свален на 500 хиляди лева За клиенти със суми сред 500 хиляди и 1 млн. лева лихвата е -0,25%, а за хора със суми сред 3 млн. лева и 10 млн. лева е -0,55%. За по-големи суми доближава до минус 1,2%.

Първа капиталова банка
От началото на февруари Първа капиталова банка също вкарва обилни промени в цената си. Поскъпва откриването на банкова сметка в офис - от 2,50 на 5 лева, а месечното обслужване се подвига от 3,90 на 4 лева Поскъпва и банковият пакет " Моят избор " от 5,90 лева на 7,90 лева месечно. Таксата за внасяне на пари в брой се подвига от 1 лев на 1,50 лева за суми до 3000 лева Поскъпват преводите сред сметки както в самата банка, по този начин и към други банки.

Също от началото на февруари клиентите на ПИБ със спестявания над 200 000 лева към този момент ще бъдат " обложени " с 0,7% годишна такса. В момента тази " наказателна " такса е за спестителите с над 400 000 лева Оттогава нараства използването на дебитна карта на ПИБ. При всяко изтегляне на по-големи суми от банкомат на ПИБ към този момент ще се начисляват 0,1%, само че не по-малко от сегашните 0,30 лева При изтегляне от АТМ на друга банка таксата ще е 0,2%, само че не по-малко от сегашните 1,50 лева За информация за наличност по картата ще се начисляват 0,50 лева

Трезорите още веднъж с големи облаги
Печалбата на банките у нас се върна на равнищата отпреди пандемията. По данни на Българска народна банка в края на ноември позитивният финансов резултат на банковата система надвишава 1,3 милиарда лева, а това е с 53% повече от същия интервал на предходната година. През 2020 година банките осъществиха по-малка облага спрямо предни години поради отрицателните последствия от ковидкризата върху редица бизнеси и семейства. Тогава банките заделиха и по-големи запаси в очакване на растеж на неприятните заеми, беше натрапен и краткотрайният мораториум върху издължаването на най-пострадалите кредитополучатели - жители и компании.

Според последните данни на Централната банка комерсиалните банки доста са нараснали пстъпланиятаси от такси и комисиони. За единадесетте месеца на 2021 година те са събрали от жители и компании 1,338 милиарда лева Това е с 220 млн. лева повече отпреди година. През миналата към този момент 2021 година нарастване има и на отпуснатите заеми. Кредитният портфейл на банките се усилва с 809 млн. лева (1,1%) до 75,3 милиарда лева към края на ноември. Нарастват заемите за нефинансови предприятия (с 426 млн. лева, 1,1%), за семейства (с 301 млн. лева, 1%) и за други финансови предприятия (с 81 млн. лева, 1,6%).

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР